Help for English

WAS x WERE

 

Tohle jsem nasel na inetu (o druhem kondicialu):

after I / he/ she /it we often use the subjunctive form ‚were‘ and not ‚was‘. (Some people think that ‚were‘ is the only ‚correct‘ form but other people think ‚was‘ is equally ‚correct‘)

* If I were in Tokyo, I'd have sushi every day.
* If she were really happy in her job, she'd be working much harder.
* If IBM were to enter our market, we would have big problems.

Pravdou je, ze se spise rika ‚If I were you‘ a ne ‚If I was you‘…

Jaky mate nazor vy?
Znamena to, ze pokud bysme misto was rikali ve vsech osobach were, bylo by to v poradku (v druhem kondicialu)? :shock:

jistě, v druhém kondicionálu a v přacích větách. Je to tzv. SUBJUNCTIVE (česky se tomu říká konjunktiv), který se používá pro nereálné situace. Ve standardní angličtině je v těchto případech možné použít jak minulý čas tak konjunktiv, Američani vám řeknou, že jediná správná varianta je konjunktiv. V US angličtině se obecně konjunktiv používá daleko více.

Myslím, že o tom najdete zmínku v mých článcích o kondicionálech i přacích větách.

Po I/he/she/it používáme ‚were‘ výhradně pokud někomu radíme stylem ‚Kdybych byl tebou…‘ apod. V ostatních případech je ‚was‘ naprosto správně, ale upřednostňuje se forma s ‚were‘.

Tak mě to aspoň učili v Anglii.

Ano, to vás učili správně.

Tak to jsem rád :-D .

Jsem se docela pobavil, když jsem přijel z Anglie a snažil se tyto nově nabyté znalosti použít v hodinách ANJ. Paní učitelka se se mnou asi půl hodiny přela o tom, že vždy jenom a výhradně were, ť už jde o jakoukoliv větu. Nakonec jsem jí to odkejval, ale vím svoje.

Pro takové případy je vždycky dobré vědět, kam nahlédnout a čím svoji pravdu potvrdit. Nedocenitelná je v tomto ohledu PRACTICAL ENGLISH USAGE od Michaela Swana. Tam je to např. s tím WAS a WERE napsáno zcela jasně.

Podívám se tam. Díky za radu

Jj i ja si matne vybavuji, ze jsem to same kdysi resil s nejakym ucitelem a nakonec to dopadlo nejak neurcite a proto jsem si tim stale nebyl jist. Me se tam to were mozna libi vic asi proto, ze jsem odkojeny prevazne na US filmech, coz se tady v UK nekdy uplne nehodi…:) Ale to uz jsem zase nekde jinde…Diky.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.