Pokud máte rádi fantasy, jako já a nejste si jistí, jestli už začít s nezjednodušenou literaturou, a s čím, ráda bych se podělila o svoje zkušenosti. Asi nejjednodušší knížkou-ságou, se kterou jsem se setkala je Narnia. V pohodě jsem si vystačila se svojí školní slovní zásobou, aniž bych se v ději ztratila. Myslím, že by mohla být použitelná už pro B1. Další, kdo píše jednoduše a srozumitelně je Rick Riordan. Četla jsem jak Percyho Jacksona, tak Kane Chronicles a pokud se popasujete s řecko-římsko-egyptskou mytologií, čte se velice dobře. Jediné, v čem jsem z počátku dost tápala, byli egyptští bohové. Angličtina používá jejich řecká jména (Horus, Osiris, Anubis…), v češtině jsou ale jejich jména trochu jiná (Osiris – Usir …). Jinak Rick Riordan píše i detektivky, ale s těmi nemám vlastní zkušenost. A do třetice mohu doporučit knížky Marion Zimmer Bradley. Hlavně ty, které psala sama. Četla jsem jich několik ze ságy Darkover a slovní zásoba není příliš obtížná. Co se týká čtivosti, je ta paní trošku upovídaná a knížky mají pomalejší rozjezd. Pokud vám nevadí občasné hledání ve slovníku a to, že nerozumíte uplně všemu, tak dobře píše i např. Terry Brooks. Četla jsem ságu Landover a moc se mi líbila (občas používá právnickou terminologii.). Každý ale máme trochu jinou slovní zásobu, tak třeba bude zcela bez problémů (ale asi bych nedoporučila, jako uplně první nezjednodušenou knížku). A pro milovníky upírů a upířích romancí mohu doporučit opravdu jednoduché Upíří deníky a o trošku obtížnější Twilight ságu.
Protože už zase hledám, co dalšího číst, budu moc ráda za vaše doporučení. A Lucce moc děkuji za dřívější tip na Riordana!

Vloženo před 12 lety