The best meal, that I have ever eaten, **was/is** ...

Dobrý den, bude tato věta “The best meal, that I have ever eaten, was/is spaghetti bolognese.” správně s “is” nebo “was”? Osobně si myslím, že je to úplně jedno, ale byl bych radši, kdyby mi to někdo potvrdil. 

Je správně i to oddělení věty “that I have ever eaten” čárkami?

Díky

Was indikuje že to tak bylo a další věta by patrně říkala co považuju za nejlepší jídlo co jsem kdy jedl teď. Is naopak, že to tak stále je.

Oddělení čárkami je špatně, that nemůže být v neurčující vztažné větě. Já bych asi čárky nechal a napsal which, jakože to není určující VV.

Ať mě někdo potvrdí nebo vyvrátí a zdůvodní

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cortes vložený před 12 lety

Dobrý den, bude tato věta “The best meal, that I have ever eaten, was/is spaghetti bolognese.” správně s “is” nebo “was”? Osobně si myslím, že je to úplně jedno, ale byl bych radši, kdyby mi to někdo potvrdil. 

Je správně i to oddělení věty “that I have ever eaten” čárkami?

Díky

OSOBNE si myslím, že jediná správna možnosť je IS.

The best meal, which I have ever eaten, is spaghetti bolognese.

Rovnako by to bolo pri otázke:

What is the best meal you have ever eaten?

EDIT: Vo vete je potrebné nahradiť THAT zámenom WHICH. Poznáme dva typy vzťažných viet – defining (tells which noun we are talking about) and non-defining (gives us extra information about something. We don't need this information to understand the sentence). Pri non-defining relative clauses nemôžeme zámena WHICH / WHO nahradiť THAT. Na HFE je k tomu niekde nejaký článok (teda tuším, že tu je), dá sa to teda pozrieť.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marecek vložený před 12 lety

EDIT: Vo vete je potrebné nahradiť THAT zámenom WHICH. Poznáme dva typy vzťažných viet – defining (tells which noun we are talking about) and non-defining (gives us extra information about something. We don't need this information to understand the sentence). Pri non-defining relative clauses nemôžeme zámena WHICH / WHO nahradiť THAT. Na HFE je k tomu niekde nejaký článok (teda tuším, že tu je), dá sa to teda pozrieť.

To je to co mne jako první napadlo. potom jsem tam uviděl ty čárky.
The best meal I have ever eaten is spaghetti bolognese. jsou
The best meal I had ever eaten was spaghetti bolognese. byly

Já bych tam čárky vůbec nedával.

S těma čárkama máte pravdu, tady je ten článek – http://www.helpforenglish.cz/…tive-clauses

Díky!

Odkaz na příspěvek Příspěvek od swimmer vložený před 12 lety

To je to co mne jako první napadlo. potom jsem tam uviděl ty čárky.
The best meal I have ever eaten is spaghetti bolognese. jsou
The best meal I had ever eaten was spaghetti bolognese. byly

Já bych tam čárky vůbec nedával.

Ten předminulý čas se mi tam nějak úplně nezdá, nedovedu si pořádně představit, kdy bych tohle použil. Já to bral podle třeba situace, kdy se dodívám na film a po jeho skončení řeknu: “It was the best movie I have ever seen.”, stejně tak můžu říct “It is the best movie I have ever seen.”. Možná tam to “was” používám špatně, ale nějak to mám tak naučený. Je to teda chyba?

Podle mne je to jediná možnost, jak to použít.

Když tedy mluvíš o minulosti, film skončil před 5 min.
It was the best movie I had ever seen.

Druhá věc je, že někdy odkazuješ na film, který jsi viděl třeba včera a říkáš. To je ten nejlepší film co jsem viděl. V tom případě:

It is the best movie I have ever seen.

Ale mixovat to dohromady asi není dobré.

To s těmi čárkami je samozřejmě pravda, jenomže v téhle větě čárky být nemůžou, tudíž tam může být THAT. 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.