koncovky -s,-es 3os. j.č.

Zdravím, mám spíše takovou teoretickou otázku, proč se vlastně u té 3 os. j. č. dávají ty koncovky? Jakej to vlastně má význam? Proč by nemohlo být He sing, Do he… atp. Nešlo by něco poznat ve větě, nebo proč se tato osoba takto odlišuje? Jde mi o to jen z čisté zajímavosti 

díky moc

Pokud vím, je to pozůstatek koncovek, které bývaly snad u všech osob (podobně jako např. v němčině). Tuším, že třeba 2. osoba mívala koncovka -ST – lze to vidět mimo jiné kupříkladu v Shakespearovské angličtině.

Víc Vám ale řekne někdo, kdo to studoval nebo ví, kde k tomu něco najít. 

Máme tu článek o archaické angličtině. Tam jsou uvedené i ty zastaralé tvary pro druhou a třetí osobu. PROČ ale ve třetí osobě -S zůstalo a ve druhé TH nezůstalo, to nevím. 

Děkuji pěkně! a pane Vít myslíte, že, když teda 2. osoba už koncovky ztratila, že je v budoucnu možné, že s vývojem angličtiny příjde i 3. osoba o své koncovky? Nebo je to už tak zažíté, že no way?Jen mě to zajímá. Velmi Vám děkuji 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od mettax vložený před 12 lety

Děkuji pěkně! a pane Vít myslíte, že, když teda 2. osoba už koncovky ztratila, že je v budoucnu možné, že s vývojem angličtiny příjde i 3. osoba o své koncovky? Nebo je to už tak zažíté, že no way?Jen mě to zajímá. Velmi Vám děkuji 

já osobně si myslím, že v písemném projevu a ve formální angličtině ta třetí osoba -S zůstane ještě hodně dlouho, jestli se to někdy změní, to nevím. Nicméně v mluvené a neformální podobě jazyka už se to nepoužívá teď. Především v USA, Afro-američané mají dokonce tzv. “svůj” jazyk, kde tu koncovku S vynechávají. Pořád je to ale považováno za chybu a ve formální mluvě byste se s tím setkat neměl, např. v politice, v televizi nebo v novinách se to asi neobjevuje – ale nejsem si 100% jistá, ale na ulici a v běžné řeči se to vynechává často. Tak jako v češtině vždycky všechno neskloňujete a nečasujete správně, když mluvíte s kamarádem

Odkaz na příspěvek Příspěvek od mettax vložený před 12 lety

Do budoucna je to možné. Ta koncovka je tam skoro zbytečná, v některých hovorových formách ji vynechávají, v rámci přístupu ELF (English as a Lingua Franca) na to -S také nedávají velký důraz.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.