if it is raining/it rains

I don't go for a ride if it is raining.
Mohu použít místo průběhového času i prostý? Pokud ano, je ve významu nějaký rozdíl?
I don't go for a ride if it rains.

Na první dotaz odpovědět nedokážu, ale pochopil bych to takto:

1. Nevyjedu si, když prší (teď).
  2. Nechodím na projížďku, když prší (ze zvyku), nultý kondicionál.

EDIT: S tím prvním bodem jen tak hádám, možná to je obojí zero conditional.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Josef vložený před 12 lety

Na první dotaz odpovědět nedokážu, ale pochopil bych to takto:

1. Nevyjedu si, když prší (teď).
  2. Nechodím na projížďku, když prší (ze zvyku), nultý kondicionál.

EDIT: S tím prvním bodem jen tak hádám, možná to je obojí zero conditional.

Obě věty jsou nultý kondicionál.

Obě nultý kondicionál. Řekl bych, že bez rozdílu ve významu.

Pardon,že se do toho pletu, ale obávám s,e že nikdo z nás nechodí na projížďku, ani když je hezky.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od chatnick vložený před 12 lety

Pardon,že se do toho pletu, ale obávám s,e že nikdo z nás nechodí na projížďku, ani když je hezky.

Jak to myslíte?

Už toho lituju, nepatří to sem. Jen jsem chtěl naznačit, že pro angličtinu občas zapomínáme na češtinu. “Chodím na projížďku” mi trhá uši, já bych napsal. třeba Když prší, nejdu se projet anebo neprojíždím se když prší.

Už toho lituju, nepatří to sem. Jen jsem chtěl naznačit, že pro angličtinu občas zapomínáme na češtinu. “Chodím na projížďku” mi trhá uši, já bych napsal. třeba Když prší, nejdu se projet anebo neprojíždím se když prší.

Ale jo, můžeme to zmínit. Čeština je také důležitá. Spousta mých studentů třeba nechápe rozdíl mezi “chodím” a “jdu”. 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 12 lety

Ale jo, můžeme to zmínit. Čeština je také důležitá. Spousta mých studentů třeba nechápe rozdíl mezi “chodím” a “jdu”. 

I still have problems with it, and I've been speaking Czech for over 20 years...... 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od orim vložený před 12 lety

Obě nultý kondicionál. Řekl bych, že bez rozdílu ve významu.

Díky.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od američanka vložený před 12 lety

I still have problems with it, and I've been speaking Czech for over 20 years...... 

Ujišťuji Vás, že vaše čeština je daleko lepší než angličtina naprosté většiny Čechů. Vlastně je téměř perfektní, ale věci bez kazu bývají často nudné a nezajímavé. Kéž bych někdy uměl alespoň z poloviny tak dobře anglicky, jako vy česky.

you are too kind.....

I think I don't

I think I don't

You don't are?

Osobně jsem větu Já chodím na brusle 5× týdně vyslovil snad miliónkrát a třebaže je špatně, jste první člověk co se nad tím pozastavuje:-D.

K tématu: tuhle otázku už jsem taky dříve řešil a nedořešil, vlastně je to spíš věta od věty jakože nejde říct, že je u nultého kondíku jedno jaký čas je ve VV (sim nebo con).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.