Adverb alebo adjective?

Zdravím,

myslel som si, že problematiku „príslovky vs. prídavné mená“ vcelku dobre ovládam, na dnešnom teste ma však niekoľko vecí mierne zaskočilo a preto prosím o vysvetlenie nasledovných prípadov:

1. It`s awful/aw­fully cold! — Podľa mňa má byť správne awful, ale neviem vysvetliť prečo.
  2. Dogs can smell extreme/extremely good/well. — Povedal by som, že extreme well. Extreme = ten istý prípad ako v 1. Smell = Po smell sa síce bežne používa príd. meno, ale vtedy skôr ide o význam voňať, čo zjavne nie je tento prípad (podobne ako sa smell v zmysle vyjadrujúcom akciu môže na rozdiel od zmyslu voňať použiť v priebehovom čase.

Mám pravdu alebo sa mýlim? Ďakujem pekne za každé objasnenie.

V obou případech se ale jedná o rozvíjení přídavného jména a to rozvíjíme příslovcem. Proto bude awfully cold a extremely good.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 11 lety

V obou případech se ale jedná o rozvíjení přídavného jména a to rozvíjíme příslovcem. Proto bude awfully cold a extremely good.

Myslim, ze to bude skor extremely well kedze sa jedna o smell v zmysle being able to sniff with their nose, a nie v zmysle, ze dogs can emit an extremely good odour/scent

Odkaz na příspěvek Příspěvek od iDunno vložený před 11 lety

Myslim, ze to bude skor extremely well kedze sa jedna o smell v zmysle being able to sniff with their nose, a nie v zmysle, ze dogs can emit an extremely good odour/scent

Pravda. Díky.

Zdravím, mám “podobné dilema”: If you know you are being watched by a security camera, do you feel safe/safety? Vďaka za odpoveď.

Po smyslových slovesech je přídavné jméno. Příslovce je safely, safety je podstatné jméno.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 11 lety

Po smyslových slovesech je přídavné jméno. Příslovce je safely, safety je podstatné jméno.

Ďakujem, takže … do you feel safely? je OK.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od amy36 vložený před 11 lety

Ďakujem, takže … do you feel safely? je OK.

Ne, není. Lucka výše napsala, že po slovesech smyslového vnímání se používají příd. jména, a že SAFELY je příslovce. Potom tedy logicky SAFELY nemůže být správně. Správně je SAFE – příd.jméno.

Stejně tak je např.
It sounds interesting – Zní to zajímavě (nikoli “interestingly”)
It looks nice – Vypadá to pěkně (nikoli “nicely”)
The soup smells good – Ta polévka pěkně voní (nikoli “well”)

Pozn.: Se slovesem FEEL je situace přece jen trošku složitější. Lze po něm totiž použít GOOD i WELL, ovšem s rozdílem ve významu

I feel good – Cítím se dobře (protože se mi něco povedlo, protože jsem se správně rozhodl apod.)
I feel well – Cítím se dobře (po zdravotní stránce) – WELL je zde přídavné jméno.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.