Mohu se zeptat jestli je to dobře když třeba řeknu I agree znamená to že souhlasím souhlasím s tím pořád a když řeknu I am agreeing znamená to tedy že jsem s tím nesouhlasila ale že s tím teď souhlasím??? Prosím vím že jsem blbá děkuju
Mohu se zeptat jestli je to dobře když třeba řeknu I agree znamená to že souhlasím souhlasím s tím pořád a když řeknu I am agreeing znamená to tedy že jsem s tím nesouhlasila ale že s tím teď souhlasím??? Prosím vím že jsem blbá děkuju
Agree patří k tzv. performativním slovesům a takto
v průběhovém tvaru se nepoužívá. Více zde v tomto článku:
http://www.helpforenglish.cz/…ivni-slovesa
A když třeba řekneme He is agreeing to jde?
Jde všechno, ale určitě by to nebylo gramaticky správně. He agrees is correct, viz článek.
Děkuji už to chápu
Moc jste mi pomohl
Pozor, performativní sloveso nelze logicky použít v tomto významu pro jinou než první osobu – viz také diskuse k článku, na který tu odkazujete!
Navíc sloveso AGREE se skutečně řadí ke stavovým slovesům (viz např. SWAN 471.2), a proto nebývá používáno v průběhovém čase.
Pozor, performativní sloveso nelze logicky použít v tomto významu pro jinou než první osobu – viz také diskuse k článku, na který tu odkazujete!
Navíc sloveso AGREE se skutečně řadí ke stavovým slovesům (viz např. SWAN 471.2), a proto nebývá používáno v průběhovém čase.
Promin Franto ale mam ti rozumet tak ze “he agrees” neni dobre?
Tenhle tvar je správně, jen sloveso už není nadále performativní — viz zmíněný odkaz do diskuze k článku.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.