Přivlastňovací pád

Chtěl jsem se zeptat, jestli je tu někde nějaký článek na přivlastňovací pád. Našel jsem pouze cvičení, ale článek ne.

Rád bych totiž věděl, proč je správně věta:
„Morning“ people can benefit from a twenty MINUTE nap around noon, …

a nikoliv tato:

„Morning“ people can benefit from a twenty MINUTES' nap around noon, …

Myslel jsem, že s časem a denní dobou se to dá použít (tomorrow's me­eting, one hour's work aj.)
Pokud by první věta měla být správně, tak by tam přece měla být pomlčka (twenty-minute) jako přídavné jméne. Je to tak? Děkuji

Narazil jsem tu jenom na článek o dvojitém přivlastňovacím pádu, pokud ti to stačí. http://www.helpforenglish.cz/…ine...-.html

Jo, jo, o tom vím, ale tam to vysvětleno není. Každopádně díky za info.

protože:
A TWENTY MINUTE NAP – tady je podst. jméno NAP a předtím přídavné jméno TWENTY-MINUTE, a předtím je tedy člen.

TWENTY MINUTES' NAP – tady je podstatné jméno NAP, a to jsme jakoby přivlastnili dalšímu podstatnému jménu, MINUTES. A proto, že MINUTES jsou v množném čísle, nemá před nimi co dělat neurčitý člen.

Takže v prvním případě je člen před NAP, což je v pořádku. Ve druhém se ten případný člen váže k minutám, a takže tu být nemůže.

Co se té pomlčky týče, tak tam bývá, ale není to stoprocentní nutnost.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak se tvoří přivlastňovací pád podstatných jmen jenž se tvoří nepravidelně, a to zejména slov wives, mice, lice a podobně. bylo by to “a wives' hat” či “a wives's hat”; “the mice' tails” či “the mice's tails”? Dě­kuji

U slov v množném čísle, která nekončí na -s, jako je MICE, LICE, CHILDREN se přivlastňovací 's dává, čili

mice's
lice's
children's

U slov, která se sice tvoří nepravidelně, ale končí na -s, jako je WIVES, se apostrof nedává.

příklad ze slovníku: an old wives' tale TTT

A vlákno zamykám. Pokud budete chtít ještě něco zodpovědět, založte nové vlákno – váš dotaz povahou neodpovídá předchozímu dotazu.

Vlákno je zamčené. Nelze do něj přispívat.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.