landfall

ahoj s aktualnim pocasim ohrozujici severni karolinu se ve zpravach objevuje slovo LANDFALL, lze toto slovo nejak prelozit? díky

Dobrý den, myslím, že je to sesuv půdy.

Kdyžtak ať mě opraví někdo zkušenější :-)

Z Oxford slovníka: landfall=landsli­de=a sudden fall of a lot of earth or rocks down a hill, cliff etc Tiež by som to preložila ako zosuv pôdy.

Sesuv půdy is more commonly a landslide or landslip, though landfall is possible. But in the context of a hurricane which reaches or makes landfall, the meaning is dorazit /udeřit na pevninu.

landfall (…) The point at which a hurricane or similar storm reaches land.

1. The news just said that tropical storm Edgar could make landfall by Tuesday. Podle zpráv by tropická bouře Edgar mohla dorazit na pevninu v úterý.
  2. Hurricane Katrina was the third most intense hurricane ever to make landfall in the US. Hurikán Katrina byl třetím nejintenzivnějším hurikánem, který kdy v USA udeřil na pevninu. (glosbe)

It's an AmE expression, also understood in BrE. We'd say “reaches land” or “reaches the coast”.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman1989 vložený před 7 lety

ahoj s aktualnim pocasim ohrozujici severni karolinu se ve zpravach objevuje slovo LANDFALL, lze toto slovo nejak prelozit? díky

Můžete také použít slovník: https://www.dict.com/…sky/landfall

tento slovnik jsem nepouzil, pro priste jej pouziji, v jinych slovnicich jako google apod mi to neprelozilo. i presto bych se zde ale obratil pro radu zkusenejsich protoze by mi to nedavalo smysl v kontextu vety kde jsem to cetl.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman1989 vložený před 7 lety

tento slovnik jsem nepouzil, pro priste jej pouziji, v jinych slovnicich jako google apod mi to neprelozilo. i presto bych se zde ale obratil pro radu zkusenejsich protoze by mi to nedavalo smysl v kontextu vety kde jsem to cetl.

Doporučuji vždy používat kvalitní slovníky. Google se jistě za ty roky vylepšil, ale jeho primární funkcí je vyhledávat.
Pro překlad slovíčka používejte slovníky Lingea buď online (dict.com) nebo si pořiďte rozšířenou off-line verzi.
Pro správné použití slov používejte tyto slovníky: Advanced Learner's slovníky zdarma ONLINE.

velmi dekuji

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.