Užití předpřítomného času

Ahoj, měl bych pár dotazů ohledně užití předpřítomného času. Zde na HFE jsem četl, že předpřítomný čas nelze užít při vyprávění, tomu rozumím. Pokud mám však určitý text, který začnu vyprávět:

• Sport is my favourite hobby…I like/have liked it from my youth.

Jaký čas použiji? Použil bych klasicky present simple, ale je fakt, že se jedná o nějaké trvání od mládí, až do teď.

Dále bych se rád optal na následující: After 2000, I won/have won many medals.

Je tam sice časové specifikování, kdy říkám, že po roce 2000 jsem vyhrál mnoho medailí, ale na druhou stranu to není činnost ukončená, mohu vyhrát ještě další. Není to tak?

Pokud chci říci, že lidé musí dělat sporty, aby byli zdraví, použiji přítomný prostý (opakovaná činnost) či předpřítomný (něco započalo a stále trvá), řeknu tedy:

• People have to do sports in order to be healthy, anebo People have had to do sports in order to be healthy.
  • Jak byste řekli práce doktora, práce učitele, řidiče? Driver's job, doctor's job, teacher's job?

Díky moc za rady :)

I have liked it since I was young. (I like nejde)

After 2000 I won – kdy jsem je vyhrál? Někdy po roce 2000.
Since 2000 I have won – od té doby až do současnosti

People have to – musí People have had to – museli (vždy)

A teacher's job / the work of a teacher – musí se používat členy. Teacher je jednotné, počitatelné.

Fajn, moc děkuji! :) Ještě se zeptám na to první: “since my youth” by nešlo?

No results found for “liked it since my youth”. (Google)

Youth je trochu zvláštní slovo v angličtině v tom smyslu, že se nepoužívá v časových výrazech stejně jako od mládí v češtině. Od mládí – since I was young, since I was a boy/girl, from an early age.

Již od mládí jsem aktivně sportoval = I've taken an active part in sport from an early age / since I was young / since I was a boy

Ok, díky moc :)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.