"vyspělý člověk" anglicky?

Pěkný den, potřeboval bych slovo, které by konotovalo zmoudření časem, příp. adjektivum pro člověka, co to má v hlavě srovnané. Moc díky.

přídavné jméno WISE se Vám nezdá?

Mňa napadlo : MATURE

(maturita je skúška zrelosti :-))

https://www.ldoceonline.com/…onary/mature

Odkaz na příspěvek Příspěvek od AdrianaXXX vložený před 7 lety

Mňa napadlo : MATURE

(maturita je skúška zrelosti :-))

https://www.ldoceonline.com/…onary/mature

Díky, ostatní slovníky to formulovali tak vágně, že jsem si nebyl jistý.

Wise je dobré pokud to můžu použít ve větě jako: “Andrew grew wise”. Ještě bych si vystačil s nějakým synonymem “zralý” nebo “ostřílený”, ale myslím, že tedy mature použít jde.

A co “seasoned”? To je v tomhle kontextu myslím docela dobrá volba.

Mohlo by se hodit i slovo grounded. (Je [doslova] “uzemněný”.)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od DesperateDan vložený před 7 lety

Mohlo by se hodit i slovo grounded. (Je [doslova] “uzemněný”.)

Já jen navrhnu lepší doslovný překlad pro pochopení, který se v tomto významu dá v češtině i použít: při zemi. :)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Boffin vložený před 7 lety

Já jen navrhnu lepší doslovný překlad pro pochopení, který se v tomto významu dá v češtině i použít: při zemi. :)

Ale to slovo spíš vychází z významu “základ, podklad”, tedy člověk “s dobrým základem”. :)

Problém je v tom, že tyto doslovné překlady vyjadřují v češtině jinou myšlenku, takže pro studenty to může být matoucí. Já jsem se jen pokusil najít co nejdoslovnější překlad, který se dá podobně použít i v češtině. “S dobrým základem” v češtině vyjadřuje, že má někdo dobrý základ do života, např. nějakou schopnost, kterou se již naučil v dětství apod. což to anglické slovo nevyjadřuje.

Všimnul jsem si, že v Lingee “s dobrým základem” mají dokonce uvedené jako překlad… :?

Someone who is grounded makes good decisions and does not say or do stupid things:
“He's very grounded even though he has so much money.”

Well balanced and sensible.
“For someone so young, Chris is extremely grounded.”

Moc díky za všechny vaše návrhy.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.