Help for English

Nejlepsi en-en internetovy slovnik

 

Je jich spousta, ale jaky je podle vas nejlepsi (nejlepe vysvetlena slovicka, priklady, prehlednost atd..)

Me se zda nej. http://www.thefreedictionary.com
obsahuje v sobe snad vsechno :-)

Jaky je podle vas nejlepsi?

Studentům raději doporučuju studentské slovníky, jsou tam informace relevantní pro studium, typičtější příklady apod. Např. dictionary.cam­bridge.org.

Jako, ze napr. ten http://www.thefreedictionary.com je prilis slozity, narocny?

Ano, hesla jsou psaná pro studenty příliš složitě. Studentské slovníky Oxford, Cambridge, Macmillan, Longman apod. používají v definicích základní slovní zásobu. Ve slovnících pro rodilé mluvčí se vám bude stávat, že v jednom heslu nebudete rozumět několika slovíčkům, které si budete muset vyhledat, a u těch, které si vyhledáte, se vám to stane znovu atd.

Ale TFD používá data jiných slovníků – American Heritage – ten není pro studenty, ale pro rodilé mluvčí, foinetický přepis je pro evropany nesrozumitelný – nepoužívá mezinárodní fonetickou abecedu. Potom je tam COBUILD ESSENTIAL DICTIONARY, kde jsou sice slovíčka vysvětlena poměně srozumitelně, ale zase chybí pořádné příklady, upozornění na kolokace, předložky a předložkové vazby atd. Fonetický přepis chybí úplně.

Samozřejmě to, že vám TFD vyplivne najednou slovníková hesla více slovníků, zároveň thesaurus atd. a navíc je zadarmo, to z něj dělá neocenitelnou pomůcku.

Pro studium bych ale rozhodně radil používat slovník pro studenty.

Výhody studentského slovníku
fonetický přepis mezinár. fonetickou abecedou
snadno pochopitelná hesla doplněná příkladovými větami
zvýraznění kolokací, vazeb s předložkami apod.
pouze relevantní údaje (ve slovníku pro rodilé mluvčí máte všechno, ale jak si student přebere, co je relevantní a co ne?)

Podívejte se na heslo APPOINT v Cambridge Advanced Learners:

appoint /Show phonetics/
verb /T/
to choose someone officially for a job or responsibility:
We've appointed three new teachers this year.
He's just been appointed (as) director of the publishing division.

[+ to infinitive] A commission has just been appointed to investigate fraud claims.

– pouze jeden relevantní význam, který stojí za to se naučit, tučně zvýrazněné gramatické souvislosti jako předložky, vazby s infinitivem apod. U podstatných jmen najdete to, zda je slovo počitatelné, nebo nikoliv. U sloves zase (jako v tomto případě) zda je tranzitivní či ne).

V thefreedictionary najdete o tom několik stránek. Heslo v American heritage:

1. To select or designate to fill an office or a position: appointed her the chief operating officer of the company.
2. To fix or set by authority or by mutual agreement: will appoint a date for the examination.
3. To furnish; equip: a house that is comfortably appointed.
4. Law To direct the disposition of (property) to a person or persons in exercise of a power granted for this purpose by a preceding deed.

Následuje heslo v Collins Essential:
1. to assign officially to a job or position
2. to fix or decide (a time or place for an event)
3. to equip or furnish: *it was a beautifully appointed room with rows and rows of books*[Old French apointer to put into a good state]

Zde tedy bez příkladů (až na jeden imho nerelevantní), bez poznámek o použití, bez výslovnosti.

U slovíčka INFORMATION se ve studentském slovníku dozvíte, že hje nepočitatelné, že se používá ve vazbách A BIT OF/A PIECE OF INFORMATION, FOR FURTHER INFORMATION, že je INFORMATION ON sth atd atd.

Na TFD nic takového není.

Prostě slovník je poměrně důležitý základ každého studenta a je moc důležité si vybrat správně. Kdysi dávno jsem viděl v levných knihách nějaký FAMILY DICTIONARY, výkladový slovník za 50 korun, byl velký, ale vnitřek pro studenty ZCELA nevhodný, k ničemu.

Když už člověk anglicky umí, potom už takové slovníky pro referenci používat může. Pokud je teprve na cestě, potom je rozhodně nedoporučuji.

Já ten battlefieldem zmiňovaný slovník používám pouze jako thesaurus. Nebo respektive používal, teďka používám jako slovník i thesaurus software Cambridge Advanced Learner's Dic­tionary a jsem nadmíru spokojený.

Samotný slovník je mnohokrát lepší než ten free na webu cambridge, protože obsahuje třeba extra ukázky, tvary sloves, časté chyby, ten thesaurus atd. Nedávno jsem si říkal, že bych se pokusil napsat pro tento web na něj recenzi, ovšem potom jsem to vzdal, protože je to slovník natolik dobrý, že na něj moje znalosti nestačí a nebylo by to rozhodně ono.

Pokud byste si našel chvíli Marku, tak věřím, že ve vašem podání by to byla fakt recenze k nezaplacení.

Dřív jsem se rozplýval na slovníku Macmillan, ale když to beru zpětně, tak to byl pro mě poměrně slabý odvar z toho, čemu teď říkám slovník number one. :)

Na Cambridge Advanced určitě recenze bude.

super mockrát díky, začínám se totiž učit slovíčka en-en, tak konečně mám pořádný slovník
to pilda: ty teda používáš nějakou placenou verzi?

Battlefield:
no vida, nějakou recenzi jsem našel mrkej – http://agj.cz/…-with-cd-rom

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.