Help for English

Přehled anglických časů

 

Dobrý den chtěla bych se zeptat, jeslti byste zde nemohli vytvořit (nebo jen uveřejnin) přehled VŠECH anglických časů. Obávám se, že jsem nikde nenašla takový přehled. Zajímalo by mě kolik už umím, kolik se mám ještě naučit, kam který patří a hlavně by mě zajímalo jaké vlastně jsou. Vím jen že v angličtině je moc časů ale to je vše. Pokud by to bylo možné stačilo by pouze v odrážkách nějak napsat všechny anglické časy, nikdy jsem je pohromadě vyjmenované neviděla. Jinak moc děkuji za tyto stránky bez nich bych se určitě nic nenaučila.

Osobně doporučuji nejít touto cestou. Je to totiž dosti demotivující…

Časů je sice hodně, ale v určité části studia je rozhodně nemusíte řešit všechny.

Navíc, k čemu vám bude podobná tabulka?

Časy jsou prostě takový ‚strašák‘ pro studenty, kteří si neuvědomují, že angličtina není rozhodně zdaleka jen o časech.

Já bych ti ale trochu ‚odporovala‘, promiň, pamatuji se, když jsem se začínala učit, tak mne právě tohle zajímalo. Jaké to můžou být časy? V Čj jsou 3, jaký to může být rozdíl? Vyhledávala jsem si je (i ze zvědavosti, ne že bych se je všechny honem učila) a myslím, že jsem se s tím dost zdržela, než jsem přišla na to, že se to musí opravdu hezky postupně a některé časy nemusím opravdu řešit hned.
Jde o to , aby byl takový jednoduchý přehled, třeba s poznámkou, který čas je vhodný pro kterou úroveň, jen aby se s tím člověk seznámil, strašit to může už po prvních stránkách v angl. učebnicích, kde jsou časy hned na prvních stránkách obvykle), a je jich tam 8 pro nižší úrovně a další 4 pro vyšší.! Takže bych se přimlouvala za přehled, i když já už přehled mám. :-)

Přehled časů tu pro zájemce bude, ale určitě s upozorněním podobným, jaké tu psal Roman.

Stejně, lidé ho často používají opravdu pro strašení. Ve skutečnosti má angličtina jen dva časy, tedy méně než čeština. Je tu čas přítomný a čas minulý. Nic víc. Vše se vyjadřuje těmito dvěma časy.

To bude v článku taky. :-)

Já nepochybuji, že kdo z Vás se toho ujme, bude to umět tak podat, že časy už strašit nebudou. :-D
Přimluvila jsem se jen proto, že to nebyla první prosba, už jsem to tu četla vícekrát.

re: georgia
Mam za to, ze anglickych casu je 12 ne ?
prosty a prubehovy budouciho, predbudouciho, pritomneho, predpritomneho, minuleho, predminuleho = 12 ..?

Jinak prehled by se samozrejme hodil :)

Tak by mě opravdu zajímalo,kolik časů v angličtině vlastně je.Zatím jsem se o to moc nestarala,,jsem na začátku,ale vzbudili jste mou zvědavost.P.Marek píše,že ve skutečnosti dva časy,přítomný a minulý.A co těch 8 nebo 12?Už se těším na článek,dopředu za něj děkuji.A opravdu mě strašili,že je to těžké!

No rekl bych ze jich je dvanact a to tyto:

Budouci prosty
Budouci prubehovy
Predbudouci prosty
Predbudouci prubehovy
Pritomny prosty
Pritomny prubehovy
Predpritomny prosty
Predpritomny prubehovy
Minuly prosty
Minuly prubehovy
Predminuly prosty
Predminuly prubehovy

Kdyz si zkusis vyhledat clanky na tyto casy, tak je najdes, takze minimalne tyto casy existuji :p

Děkuji,tak se mi zdá,že fakt počkám,až k jednotlivým časům dojdu"během času."Ale tvůj seznam si opíšu,budu vědět, co mé čeká.

Já osobně bych řekl, že je spíš 12 časů co mají své jméno. Proto když už bych to takhle počítal, tak bych na ten seznam zahrnul třeba i vazbu GOING TO, protože ta je bych řekl pro vyjádření budoucnosti v běžné řeči asi nejčastější a většinou ji nelze nahradit klasickým budoucím časem. Těch způsobů pro vyjádření těch časů je ale mnohem více.

Také si ale myslím, že ty čas jsou akorát strašák. Ze začátku jsem se toho také strašně obával, ale časem jsem zjistil, to je asi to nejmenší, že je to jenom jedna věc z mnohem, mnohem většího množství věcí co se musí člověk naučit.

Neříkám, že všechny ty časy umím úplně perfektně, ale bojím se spíš jiných věcí. Pro mě jsou strašák spíš třeba slovesné vzorce http://www.helpforenglish.cz/…atterns.html, tam si toho člověk musí zapamatovat mnohem více a není v tom většinou ani žádná logika. V časech ale logika.

to Washington Irving : Samozřejmě že jich je 12. ale když si začátečník otevře např. EGU nebo Maxmillan ESSENTIAL, tak jich tam má naservírováno 8 předminulé a předbudoucí časy jsou pro vyšší úrovně, ale to se začátečník dozví následovně, tak jsem to myslela, nejdřív se lekne, co to je za 8 časů a pak zjistí, že to zdaleka není všechno. :-D
to Pilda : Máte pravdu, a co vazba used to a trpné rody :shock: :-D :-D
kdyby se nad tím mělo přemýsšlet, tak by nikdo tu angličtinu ani nezkoušel. Přitom krok za krokem to jde pěkně.
Takže hlavu vzhůrtu Dito Saxová, a směle do toho.

Jj, sohlasim, ze anglicke casy patri k te jednodussi casti anglictiny, hlavne protoze maji logiku.
U slovesnych vzorcu je celkem zase vyhoda ta, ze se imho vetsinou pouziva jenom nekolik zakladnich, ale jinak je to samozrejme tezka gramatika.
Ja nejvice nemam rad slovicka, ktere maji plno vyznamu (keep, mean, mind apod. :-( ), vzdy mi trva dlouho, nez si uvedomim jeho vyznam v danem kontextu. Ale to uz tak ani neni gramatika.

Představte si, že cizinci řeknete, že naše gramatika je asi taková.
U podstatných jmen určujeme rod, číslo, pád a vzor. U slovesa osobu, číslo, způsob, čas, rod, vid, třídu a vzor, u přídavných jmen rozlišujeme druh, rod, číslo, pád a vzor, no, to je angličtina vlastně docela lehká, ne? :-D

:-D A to mě ještě napadla zájmena : já – mě,mne – mi,mně – mě,mne – o mně – mnou :-D

Ráda si čtu všechny vaše komentáře,hodně se z nich poučím,hlavně o tom,jak se vy všichni potýkáte s výukou a jaké jsou gramatické problémy apod.Díky všem!

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.