Help for English

SJZZ

 

SJZZ

Zdravím, chtěl bych vás požádat o pomoc. Za tři týdny se chystám na SJZZ a ocenil bych jakékoli bližsí informace o tom, jak na ni. Pokud už s ní někdo máte nějaké zkušenosti, moc by mi pomohl jakýkoli typ, na co se připravit, či nějaké cvičné testy. Stačí mi ji udělat pouze účelově, takže na tři, ale hlavně udělat. Za každou radu předem mnohokrát děkuji…

Ač jsem pevně doufal, rad se mnoho neurodilo… :-( Každopádně i přesto jsem dneska úspěšně složil SJZZ. Pokud by se našel někdo, kdo by ji chtěl taky zkusit a chtěl by o ni něco málo vědět, stačí napsat…

Ahoj!Gratuluji ke slozeni zkousky. Chtela jsem se Te zeptat na Tvuj nazor, zda si myslis, jestli je SJZZ lehci nez FCE? Popripade v cem? Diky moc

Ahoj, moc děkuji! SJZZ nebo FCE? Podobný problém jsem také řešil a nakonec se rozhodl pro SJZZ. Jak je na těchto stránkách již zmíněno, těžko obecně soudit která ze zkoušek je lehčí čí težší. Fce jsem neskládal, takže skutečně nemohu srovnávat, ale podle všeho co jsem si o ní zjistil, se mně osobně zdála obtížnější. Na přípravu jsem měl zhruba dva měsíce a na SJZZ se dle mého dá připravit efektivněji a rychleji. Jak se píše v sekci Certifikáty, je tahle zkouška rozdělena do čtyř částí. 1) Porozumění čtenému textu: Na tuhle část se asi nedá nijak zvlášť připravit, snad jedině mít kvalitní slovník a umět s nim rychle zacházet. Dělala mi také největší problémy, ale pokud máš s angličtinou už nějaký zkušenosti, tak bys ji měla úspěšně zvládnout. 2)Volný písemný projev: Určitě se nauč jak psát formální a neformální dopis (žádost, stížnost, atd.). Hodí se veškeré fráze, jak a kam psát adresu, atd. Jako druhý se píše práce na zadané téma, ale to by měl nejspíš také každý, kdo kdy měl něco s angličtinou dočinění, zvládnout. 3) Porozumění slyšenému textu: Težko se během krátké doby připravit, buď rozumíš nebo ne. Jediné co mohu doporučit, za každou cenu se snaž si pročíst to, do čeho budeš doplňovat ještě před samotným začátkem poslechu (je na to jedna minuta, ale můžeš začít dřív, když k tomu začínaj dávat pokyny, jak s tím pracovat). Skutečně se vyplatí znát do čeho máš doplňovat, mnohem lépe to pak stihneš. 4) Gramatická část: Na tu se dá připravit asi nejlépe. Doporučuje perfektně znát EGU a OPG (EGU mám radši, ale pro doplnění není OPG špatná) A jinak jsou skvělé tyhle stránky (Všechny Use of English a různé vyklady gramatiky). Pokud složíš písemnou část, postupuješ do ústní. Tam mohu doporučit naučit se něco k zadaným konverzačním tématům a popis obrázku. Když tam přídeš, dostaneš text s některými tučně vytištěnými výrazy na které se tě budou ptát (slova se stejným významem, opačným významem, vysvětli). Budeš mít nějaký čas na přípravu, ale nijak mnoho. Pak se představíš, řekneš něco o sobě. Poté přečteš kus toho textu a rozjede se diskuze k textu. Pak něco k tématu, který si vylosuješ na začátku s tím textem (je to jedno z těch dvaceti témat, která doporučuji znát). Poté popis obrázku a bezprostřední reakce na nějakou situaci, do které se jakoby dostaneš. (Chceš někoho požádat o pomoc, protože si se zranila, atd.) No a toť vše, pak už akorát certifikát, že jsi úspěšně složila SJZZ. :-D Z FCE jsem měl trochu obavu, třeba i kvůli tomu, že při speaking, jsou tam dva uchazeči, ale to je pouze můj osobní dojem. Jinak skutečně težko soudit, když jsem ji neskládal. Přesto doufám, že jsem ti trochu pomohl.

TO Jaronymo: Ahoj ja uvazuji, ze dam prednost SJZZ pred FCE. Potrebuji si udelat jazykovou zkousku proto, abych dostal bonifikaci pri prijimacich zkouskach na VS. zatimco FCE ma termin v breznu, tak SJZZ az v kvetnu, takze bude vic casu na pripravu. Potreboval bych od tebe vedet, jak dlouho studujes AJ a podle jakych knizek se ucis AJ, abych si dokazal alespon priblizne odvodit, zda na tu zkousku mam nebo ne.
Ja jsem mel AJ na zakladni skole, pak na stredni (maturoval jsem za 1). Potom jsem absolovoval rocni pomaturitni kurz AJ, a take na VS skole jsem delal zkousku AJ. Na pomaturnitnim studiu jsme pouzivali ucebnice Amgličtina pro jazykove skoly 1. a 2. dil. Na VS jsme pouzivali Headway Upper-Intermediate.
Zase musim rict, ze jsem nepatril rozhodne mezi nejlepsi studenty (zvlast mluveny projev nic moc).Co je horsi, tak ted jsem anglictinu nepouzival dva roky (krom cteni nekterych textu k bakalarce), takze budu muset dost opakovat, a proto bych rad vedel, zda si myslis, ze se da na kvetnovy termin statnic pripravit.
Diky za odpoved. Samozrejme budu rad za nazor kazdeho z Vas. Diky.
PS: hodlam se pripravovat sam. Muzu tomu venovat tak dve hodiny denne.

To Burns: Zdravim, co se tveho umyslu tyce, udelat si statnice kvuli bonifikaci na VS, tak tomu velice dobre rozumim, ja je delal ze stejneho duvodu.
Anglictinu se ucim, da se rict, od zakladni skoly a letos maturuji. Ucebnice anglictiny jsem vystridal ruzne, ta posledni, kterou ted mame ve skole je Headway Upper-Intermediate. Jinak jak se zminuji vyse, k priprave se mi velice dobre osvedcily EGU a OPG, gramatiku v nich probiranou je asi skutecne dobre perfektne znat. Protoze jsem si delal statnice taktez kvuli bodum na VS, nedozvedel jsem se o jejich poradani prave vcas, takze na pripravu jsem mel priblizne 3 mesice a zvladnout se to da. Ale je fakt, ze ty tri mesice jsem nedelal nic jinyho nez AJ. Jestli do toho chces jit, to je na tobe, radit se neodvazim…
Mimochodem, na kterou VS se chces hlasit?

Ahoj, hodlam se hlasit na pravnicke fakulty. Jelikoz jsem z Plzne, tak to bude na ZCU a take do Prahy na UK. Prave v Praze muzu dostat za jazykovou zkousku body. Za cely test je mozne obdrzet 105 bodu. Za nejaky certifikat (alespon uroven B2) dostanu 5 bodu, coz by potesilo.
Kdyz jsem cetl tvuj prvni prispevek, tak jsem prave nevedel, co to je EGU a OPG :) ,ale uz to mam zjistene.
Dneska jsem nasel info k SJZZ a je tam i doporucena literatura:
http://www.kcvjs.cz/…t/AJSJZZ.pdf …tak jsem z toho usoudil, ze by mozna stacilo na pripravu EGU a English vocabulary organiser.
Porad vaham, zda by nebylo vhodne, se pripavovat pouze na prijimacky. V Plzni je mi pri prijimackach certifikat k nicemu a v Praze se dela test, ktery je ze 2/3 podobny OSP od Scia (jako maturant to znas). Je tam i trochu matematiky, a to vyzaduje taky pripravu. Jsem skoro 5 let ze stredni skoly a na byvale VS jsem matiku nemel.
Kam se hodlas hlasit ty?

Koukam, ze rozdavam rady konkurenci… :-D Ja taktez prava s tim, ze uprednostnuju Prahu. U vas v Plzni jsou ty prijmacky takovy naky vselijaky, co jsem slysel. Co myslis ty, jako rodak, jestli se muzu zeptat? OSP samozrejme znam a uprimne bych mozna uprednostnil kvalitne zpracovany oborovy prijmacky, tahle forma mi moc nevyhovuje, uz jenom kvuli tomu, ze tam hraje nezanedbatelnou roli nahoda. Jinak, muzu se zeptat, jakou skolu mas vystudovanou, ze ted volis prave prava? Mimochodem, moc peknej odkaz. Kdyz jsem vyrazil na ustni ja, tak sem mel dost zkreslenou predstavu o tom, co se po me bude chtit. Na internetovych strankach jsem se nic nedozvedel a kdyz jsem do te skoly volal, tak mi toho taky moc nerekli. Tohle vypada docela fajn..!Akorat bych si dal pozor na ty temata ke speaking, ta se kazdou chvili meni… :-)

Ja pro tebe nejsem konkurence. Uz ted u prijimacek vedes o pet bodu :). Prijimacky v Plzni jsem dokonce i absolvoval. Je to fakt, ze to je dost o nahode. Na historicky a vseob prehled se neda naucit. Mozna tak po 20 letem studiu dejin, umeni a literatury.
Nejvic bodu muzes ziskat za IQ test. A objevila se tam i vyrokova logika. Je to uplne neco jineho nez te ceka u prijimacek v Praze. Celkove muzes ziskat 90 bodu a k prijeti staci mene nez tretina, coz vypovida hodne, ne? :) A dobre je, ze spravna odpoved muze byt jedna, vice nebo nic. Takze je to trochu takova sportka.
Asi se opravdu priklonim k tomu se venovat pouze priprave ke prijimackam a statnice necham na podzim.
co jsem studoval? Politologii, ale nedoporucuji. Co mas ty jako zalohu, kdyby to na pravech nevyslo?

Politologie kde? A proc ze nedoporucujes…?O ne­cem takovem jsem jako o zaloze zrovna premyslel. Jinak tech zaloh moc nemam, proste to musi vyjit… :-) Jinak snad naka sociologie, politologie, ale nejspis studium jazyka nekde v zahranici. To jsem slysel, ze se lidem nejvic osvedcilo a pak to za rok zkusit znova. Co se statnic tyce, dejel, jak uznas za vhodne, v tom uz ti tezko poradim…Takze Plzen je asi skutecne takova, jak jsem slysel. Prej je to prima tipovacka a nekdy i kolektivni prace. Ale co se znalosti a moznosti pripravy tyce, tak to je temer nemozne. No holt nam nezbyde, nez to taky tipnout… :-)

Politologii v Plzni na FF. Ale tento obor nedoporucuji obecne kvuli nizkemu uplatneni. Pokud nebudes chtit zustat na katedre cely zivot a pokud to fakt nezeres, tak tam nechod. Na druhe strane, pokud budes v Praze, tak se mozna upichnes na ministerstvu. Kam si chtel jit na politologii ty?
Pokud mas alespon trochu bunky na techniku, tak jdi na stojarnu. Az dodelas skolu, tak te cekaji pekne penize. Co umis, kdyz dodelas politologii? Mas trochu rozsirene obecne vzdelani. Vic ti to neda. A porad plati, abys hlavne umel dobre jazyk. Ja kdyz jsem maturoval, tak jsem ani tak nepremyslel, co budu delat po VS. Hlavne jsem na VS chtel. Kdybych tehdy mel zkusenosti, ktere mam ted,tak bych se kazde filozoficke fakulte vyhnul. Takze podle me jdi na prava, techniku a ekonomka taky neni uplne spatna.
ten vyjezd do zahranici neni spatny napad, kdyby to nevyslo. Taky muzes na tu politologii nastoupit a za rok si k tomu pribrat ty prava, protoze na politologii se urcite dostanes.
A jak se pripravujes na prijimacky? uz jsi zacal?
Jestli chces pokecat o skole atd a mas ICQ, tak mi ho muzes napsat, pokud mas teda zajem.

Cislo na icq mas nekde na soukromych zpravach (aspon doufam, jeste jsem tuhle funkci nezkousel pouzivat) :-)

Ahoj Jeronymo,
gratuluji k SJZZ. Já chodím na přípravku na Státní jaz. školu v Brně. Zkoušky mám v květnu, doufám, že to zmáknu, angličtinu jsem nikdy na škole neměla, všechno doháním po kurzech a jsem ráda za každou radu. Prosím Tě, mohl bys mi napsat, co znamenají zkratky EGU (English Grammar In Use?) a OPC?
Díky moc.

EGU – English Grammar in Use
OPG – Oxford Practice Grammar

Ahoj, omlouvam se za zpozdeni a zaroven moc dekuju panu Vitovi za rychlou reakci. Nekolik dni jsem nemel pristup k internetu, tudiz jsem nemohl odepisovat. Samozrejme ma pravdu, jedna se jim zminene ucebnice. Jinak moc dekuju za gratulaci, predpokladam, ze v kvetnu ti ji oplatim… :-D

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.