Help for English

breed versus race

 

Zajímalo by mě, jestli lze u psů použít jako slovo pro rasu slovo RACE. Já to použil a kamarádka mě opravila, že se tam hodí spíš BREED. Co se používá častěji? Je správné obojí, nebo pouze breed?

Ne, u psů se race nepoužívá, i když teoreticky to slovníky připouštějí. U zvířat se skutečně používá BREED.

Aha, díky za odpověď. A BREED platí teda u všech zvířat? I tam, kde bych české slovo plemeno nepoužil? Třeba u brouků, mravenců apod?

A kde bych měl použít naopak RACE? Třeba u ras lidí?

U rostlin a zvířat se obecně používá slovo SPECIES (druh). BREED je skutečně spíše ve významu ‚plemeno‘ – tam kde běžně toto slovo používáme – psi, kočky, koně apod.

Prostě jsou různé druhy brouků, ale jsou různá plemena psů. PES je species, a má různá plemena. Jestli jeden konkrétní druh brouka má různá plemena, tak dalece se v tom zase nevyznám.

Díky. U těch brouků to myslim jako třeba, že máme švába domácího, švába maďarského, švába afrického…
Takže šváb = SPECIES a šváb domácí = BREED, jo? PS: šváb se myslim za brouka nepovažuje, ale příklad z pravim broukem mě nenapadl. PS2: omlouvám se za ty prázný příspěvky, blbne mi PC a poslalo se to 3X.

Asi ne, BREED je spíše tehdy, jedná-li se o plemeno vyšlechtěné člověkem, to je tuším pravý význam toho slova PLEMENO i anglického BREED. Ve švábech se bohužel nevyznám. na to by vám byl asi schopen odpovědět nějaký biolog, zda se různé druhy švábů počítají jako různé SPECIES. Já bych řekl, že ano.

podle slovníku na Centrum je breed i chov, takže možná se to i proto užívá na chovaná (šlechtěná) zvířata. a vůbec i ty další významy, které se tam uvádějí, by tomu nasvědčovaly (?). např. breeder coby plemenný jedinec :-D on je pudl pořád pes stejně jako bernardýn (tj. jeden druh) a ti švábi asi budou různé druhy (švábi obecně jsou řád třídy hmyzu). aspoň tu se píše, že švábů je asi 3500 druhů ve světě. druhy.http://www­.bezobratli.in­fo/blattodea.htm
doufám, že je nikde nepotkám :-D

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.