Help for English

CAE zima 2012

 

.

Rozhodně si nemyslím, že znalost velkého množství frázových sloves a idiomů je potřebná k udělání CAE. U těch idiomů je to spíš taková třešnička na dortu, když nějaký vhodně použiješ.
Co se f.s. týče, tak díky jejich spíše informálnější podobě jich také moc nepoužiješ.
Já osobně bych tedy věnoval čas něčemu praktičtějšímu, a to i díky tomu, že např. ty idiomy se špatně učí, a ještě hůře používají, často může non-native speaker natropit více škody než užitku.

A si pořád říkala jak jsou idiomy a frázová slovesa důležité.

Jak říkám, idiomy opravdu jenom jako třešnička na dortu.
U těch frázových sloves záleží. Na úrovni C1 by jste již dozajista měla znát velké množství frázových sloves. Ale jak říkám, nemyslím si, že by to u CAE byl nějaký základní kámen.

U mě v těchto věcech problém nikdy nějak nebyl – šlo to vždy tak nějak automaticky s rozšiřováním mých znalostí. Tj. nikdy jsem se na tyto oblasti nijak konkrétněji nesoustředil.

.

Amanuet: Zrovna na to podle mě moc fíglů není, maximálně udělat co nejvíc testů a pak si ta klíčová slova nějak vypisovat, protože by se teoreticky mohlo sem tam něco opakovat. :D Ale to je trochu extrém, asi nejlepší rada je co nejvíc toho přečíst a naposlouchat, ale to je asi jasný.

Jinak celkově souhlas s Battlefield, frázová slovesa nejsou rozhodně základním kamenem zkoušky, ale nějakou znalost to chce. Je dobré znát takový ty běžný plus něco navíc a nějaké ne tolik používané idiomy jsou dobré spíš na „vyšperkování“ :D (mně třeba pomohly ve speakingu) – na ně je dobrá Destination C1/C2, ale možná je to trochu kanón na vrabce. :-D

Jinak když už sem píšu tak připojím ještě radu ke zkoušce – pokud jsi nikdy nebyla déle v zahraničí a máš se speakingem problémy tak se vyplatí si trochu zjistit jak probíhá a možná si připravit i pár těch uvodnich odpovedi na bezny otazky…clovek pak ziska trochu jistotu ktera je dost dulezita, precijen ve speakingu se kazdy zavahani tresta celkem tvrde (vzhledem k tomu ze na prezkouseni maji zkousejici tak malo casu)

.

No writing je podle mě celkem problém. Já teda hlavně píšu tak nějak spíš pomaleji i v češtině a toho času je u CAE dost málo, takže jsem měl co dělat abych to stihnul a psal jsem všechno dost z fleku co mě zrovna napadlo. Na druhou stranu nutno dodat že jsem strašně línej takže jsem ho vůbec netrénoval. :-D Ale výsledek byl pro mě celkem v pohodě, takže se to asi dá.

Snaž se splnit to co je v zadání a moc se neodchýlit, psát čitelně no a znalost struktury jednotlivých typů jako je proposal/revi­ew/letter of complaint bla bla bla…je naprosto základní, to se předpokládá že dodržíš. Pak samozřejmě fráze který se kde používaj se hodí – aby jsi udělala dobrý dojem a bylo vidět že ses připravila.:D

Všude na netu se válí neuvěřitelný množství materiálů ke stažení – CAE objective/ready for cae/testbuilder/CAE gold(nebo tak nejak) atd. atd. + mne byla sympaticka ta DESTINATION c1/c2 kterou jsem asi tyden studoval (to jsem ale jeste nevedel ze se na cae prihlasim) :-D. Uč se z toho co je k dispozici na internetu, to ti podle mě celkem bohatě stačí a pročti si tady další vlákna co kdo používá. Hlavně se vykašli na různý kurzy za (deseti)tisíce, to je vyhazování peněz.

Jinak já jsem se bohužel na zkoušku moc nepřipravoval, přestože jsem chtěl, ale poslední 2 týdny před zkouškou jsem strávil nemocnej v posteli. Ta zkouška přecijen něco stojí tak je lepší být zdravej. ;-) Tak bacha i na tohle. :-D přeju hodně štěstí ;-)

Amanuet:

take mam problemy s touto casti, ale ve skole nam rekli, ze pokud dame 2 dobre, tak budem machri :D. Jeste jsme ani neprisli na zadnou overenou strategii …jediny, co jakz takz funguje, je pouziti synonym. Tzn. u vety, ktera ti dava nejvetsi smysl (nejjednodussi) dopln slovo a vymysli k nemu co nejvic synonym. Postupne si je dosazuj do vet. Davej si pozor na gramatickou spravnost (3. osoba, minuly pricesti …), pokud trefis spravny slovicko a bude ti chybet treba -s, tak je to chyba … GL

Ahoj, chtěla bych se zeptat, je možné se dostat z úrovně B1 na úroveň C1 do konce roku a udělat si následně certifikát CAE? Bez studia v zahraničí. :?

Myslím si, že to moc reálné není. Já jsem na úrovni B2 a myslím si, že budu mít co dělat, abych to CAE udělala. I rok mezi B2 a C1 je docela krátká doba.

KristýnaR: „znám“ jen jednoho člověka, co se dokázal naučit 100 slovíček denně – ale jen o slovíčkách to určitě není.

Kristýno, možný je všechno :-). Ale spíš to je nepravděpodobný. Záleží na tom, jak rychle ses třeba dostala z nuly na úroveň B1, kolik času máš na učení, jakým způsobem se učíš..

Osobně ti fandím a věřím že za rok můžeš postoupit o dvě úrovně.Limit není nikde dán.Já jsem za dva roky z nuly došel na B2,neříkám že ji uplně obhájím a FCE v červnu ukáže.Ale když se do toho pustíš naplno a dáš tomu všechno.možné to je.Důležitá je motivace a aby to bavilo.Kdo to dělá čistě z povinnosti asi dobrý angličtinář nebude.Mě pomohlo nasimulovat si anglické prostředí.Rádi­o,knihy,perio­dika,filmy pouze v angličtině,u­važování taky a mluvení pořád dokola o všem a ke všem,a začal jsem do toho pronikat.Zkusit to můžeš,ale pokud si na B1,pro klid duše bych makal a zkusil FCE.

No ja osobne to moc realne nevidim. Jedna vec je dostat ze z nuly na B1, druha vec je z B1 na C1. C1/2 uz vyzaduje dost hluboke porozumneni jazyku a je velky rozdil v dostani se z nuly na B1 a z B1 na C1. Dle meho je neco takoveho za 9 mesicu, pro vetsinu lidi, nerealne.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.