Help for English

Beowulf

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 05.10.2006

Recenze převyprávěné verze nejstaršího germánského hrdinského eposu Beowulf. Součástí je i úryvek včetně zvukové nahrávky!




Beowulf

Retold by Victoria Spence


Verdikt: 90%

Obálka Beowulf



produkt
Beowulf (retold)
popis
převyprávěná četba
(112 stran, barevný tisk, paperback) + audio CD

vydavatelství
Black Cat Publishing (CIDEB), 2002
cena
315,- Kč

Beowulf je nejstarší germánský hrdinský epos. Byl napsán staroangličtinou, jazykem, kterému asi moc lidí nebude rozumět. V průběhu posledních staletí byl již mnohokrát přeložen do moderní angličtiny, ale i tak je to literatura, která je pro studenty angličtiny příliš složitá. Ještě než se dočkáme filmové podoby tohoto díla, potěší nás, že vydavatelství Black Cat vydalo knihu Beowulf ve verzi převyprávěné pro studenty angličtiny.

beowulf pages


V této dávné legendě se vydáme daleko do drsné Skandinávie, kam přichází mocný bojovník Beowulf pomoci tamnímu králi, jehož zemi sužuje nestvůra Grendel. Přichází vždy v noci a po sobě zanechává jen zkrvavené mrtvoly. Podaří se Beowulfovi toto monstrum porazit a osvobodit tak místní lid? Obstojí jeho odvaha a síla i v boji s dalšími hrůznými bytostmi?

To vše se v této knize dozvíte. Kromě poutavého příběhu však Beowulf nabízí mnohem víc.

Příběh

Beowulfův příběh zabírá cca 36 stran knihy a je rozdělen do deseti kapitol. Text je psán spíše pro pokročilejší angličtináře, a je obtížnější především kvůli použité slovní zásobě. Méně známá slovíčka jsou však v textu označena, a na každé stránce pod čarou naleznete jejich definici a někdy i výslovnost.

Aktivity

Více než čtyřicet stran je v knize věnováno cvičením, která jsou většinou psána formou testových úkolů v cambridgské zkoušce FCE. Před každou kapitolou naleznete 1-2 stránky cvičení "Before you read". Měla by vás uvést do děje, seznámit s nějakými novými slovíčky apod. Po přečtení kapitoly vás čeká skupina cvičení "Back to the text", ve kterých byste si měli zkontrolovat, zda jste dané části textu rozuměli. Za touto částí následují další testy a aktivity.

Testové úkoly zahrnují poslechové testy, přepisování vět (s použitím určeného slova), vytváření vět, hledání chyb v textu, doplňování správného tvaru slov, cloze test (doplnění vhodného výrazu do textu), atd.

Slovní zásoba a gramatika

Mezi cvičeními najdete i množství poznámek k použití slovní zásoby a gramatických struktur. Pozastavíte se tedy např. nad některými frázovými slovesy, nad použitím předpřítomného a minuého času apod.

Dossiers

Mezi jednotlivými kapitolami také najdete faktické články týkající se tohoto eposu, tedy např. historické pozadí, informace o příběhu knihy, hrdinské prvky v příběhu, křesťanské motivy apod. Každý z těchto článků je opět doplněn kontrolními cvičeními.

Závěrečný test

Na konci knihy se nachází pětistránkový závěrečný test, ve kterém si zkontrolujete, co jste si z knihy, příběhu a článků odnesli.

Projekt

Na úplně poslední stránce je námět na projekt, do kterého se můžete s pomocí internetu pustit. beowulf illustration

Ilustrace

Kniha Beowulf je bohatě ilustrována. Jsou zde jak menší obrázky, tak i obrázky na jednu stránku či dokonce na celou dvojstranu. Výborně dokreslují atmosféru příběhu.

Nahrávka na CD

Kniha je dodávána s poslechovým CD, na kterém je zaznamenán celý text příběhu. Ten je nejen čtený, ale i částečně dramatizovaný, tedy mluví zde různé postavy a občas se objeví i zvukové efekty. Na CD také naleznete nahrávky k doplňkovým poslechovým cvičením. Celkově CD obsahuje více než jednu hodinu poslechu.

Úryvek z knihy



Nahrávku můžete spustit zde:

Stáhnout mp3


Beowulf lay down, and his Geats rested as well. No one expected that Beowulf would ever return to his own country, but God was preparing a victory for him. The Geats would win because of the strength of one man alone.

Suddenly Grendel came out of the darkness. He opened the iron door of the Hall and entered the great building. He was full of hate. Once inside, Grendel moved secretly and quickly past the guards who were asleep. Grendel thought he would kill many men that night, but his days of murder were coming to an end.

Beowulf was watching the demon in the darkness. Suddenly the demon took hold of a man who was sleeping. He bit into the man's body, and the blood flowed everywhere.

(c) Black Cat Publishing, umístěno se svolením nakladatelství


Celkové hodnocení

Na českém trhu působí několik vydavatelů podobných čítanek, ale způsob, jakým připravuje své knihy toto Italské nakladatelství, je opravdu jedinečný. Nabízí totiž ucelený pohled na toto literární dílo a studentům poskytuje i dostatek jazykových cvičení, která se přímo vážou k přečtenému příběhu či článkům. Vše navíc doplňuje poslechové CD.

Kniha je určena pokročilejším studentům, i když nápis na obálce knihy poněkud nepřesně tvrdí, že jde o úroveň Pre-Intermediate. Tento titul ale jistě uvítají i studenti anglické literatury, protože zde kromě srozumitelně převyprávěného Beowulfa naleznou i mnoho faktických informací.

Jsou nějaká negativa? Bohužel ano. Cena je např. poměrně vysoká a není možnost si knihu zakoupit bez CD (alespoň v ČR). Hlavní nevýhodou však je ta skutečnost, že součástí knihy není klíč ke cvičením. Bohužel, klíč není ani volně dostupný na internetových stránkách vydavatele. Klíč poskytují pouze učitelům, kteří se na jejich stránkách registrují. Prý italští učitelé tyto knihy používají ve výuce, a nechtějí, aby si jejich studenti mohli odpovědi volně stáhnout. To ale staví ty, kteří si knihu chtějí pořídit pro samostudium či pro zábavu, do nevýhody. K čemu vám budou cvičení, když nebudete vědět, zda jste na ně odpověděli správně? Je nutné předstírat, že jste učitel, a získat tak přístup do download sekce vydavatele?

Přesto však tuto knihu vřele doporučuji.

Black Cat PublishingExterní Odkazy:
Black Cat Publishing - Stránka vydavatelství Black cat Publishing, kde naleznete informace o všech jejich produktech, převyprávěné četbě apod.


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte knihu Beowulf s 10% slevou.
Beowulf (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Black Cat Readers

Recenze titulů zjednodušené četby nakladatelství BLACK CAT PUBLISHING.
ALL LEVELS

Penguin Readers (zjednodušená četba)

Recenze projektu PENGUIN READERS s knihami se zjednodušenou četbou společně s webovými stránkami, kde najdete další doplňkové materiály. Jsou vhodné jak pro studenty, tak pro učitele.
INTERMEDIATE

Stephen King: The Girl Who Loved Tom Gordon

Recenze zjednodušené verze knihy Stephena Kinga z řady Macmillan Readers.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Beowulf 3 15045 Od Ivča, Ivuš..... to je různý... poslední příspěvek
před 15 lety