Help for English

Stephen King: The Girl Who Loved Tom Gordon

INTERMEDIATE Vydáno dne 20.09.2006

Recenze zjednodušené verze knihy Stephena Kinga z řady Macmillan Readers.




Stephen King:

The Girl Who Loved Tom Gordon

Retold by John Escott


Verdikt: 95%

Obálka Stephen King - Tom Gordon

produkt
The Girl Who Loved Tom Gordon (retold)
popis
převyprávěná četba
(95 stran, černobílý tisk, paperback)

vydavatelství
Macmillan, 2002
cena
105,- Kč

Stephen King patří mezi nejpopulárnější současné autory. Vychutnat si ale jeho díla v originále mohou pouze pokročilí angličtináři, a ti ostatní bývají odkázáni na český překlad. V roce 1999 vyšla Kingova kniha The Girl Who Loved Tom Gordon a díky nakladatelství Macmillan si ji můžete přečíst ve zjednodušené podobě i vy. Byla převyprávěná pro středně pokročilé studenty angličtiny.

Příběh knihy je zasazen do amerického státu Maine, jako ostatně většina Kingových románů, a sleduje osud malého děvčete, které zabloudí při pěší tůře v Apalačských horách. Vydá se podél potoka s nadějí, že se tak brzy dostane k lidem. Je opuštěná, hladová, a když přijde noc, zjišťuje, že v lese není sama. Něco temného ji sleduje...

Kniha je psána velice poutavě. Věřím, že všech 88 stránek přečtete doslova 'jedním dechem'. Spojuje se zde autorovo mistrovství ve vyprávění příběhů a velmi dobrá práce Johna Escotta, který celou knihu převyprávěl pro studenty. U některých podobných titulů se po celou dobu čtení nemůžete zbavit pocitu, že čtete text v učebnici, ale zde to rozhodně neplatí. I když v knize není použito více než 1600 různých slovíček, John Escott si s nimi poradil výborně a napsal velmi kvalitní a čtivý text.

tom gordonV úvodu knihy naleznete jednu stránku s detaily o autorovi tohoto románu. Dále jsou tu informace o slovní zásobě z baseballového prostředí, některá slovíčka zde jsou dokonce doplněna obrázky. Výrazy spojené s tímto sportem nejsou pro pochopení knihy důležité, i když se v textu často objevují (je to přeci o dívce, která milovala Toma Gordona, slavného amerického baseballistu). Poslední část úvodu tvoří mapka Apalačského pohoří, na které je vyznačeno místo, kde se děj knihy odehrává. Samotný text románu doplňuje dvanáct obrázků, které vždy zabírají celou stránku. Na konci knihy najdete otázky, zda jste jednotlivým kapitolám v knize rozuměli (bohužel bez klíče), přepis výslovnosti vlastních jmen v knize, a především přehled důležitých slovíček, na který text často odkazuje.

Co bych mohl této publikaci vytknout? Moc toho není. Možná by mohla obsahovat větší množství doplňkových cvičení a aktivit. Ty jsou ale dostupné zdarma na internetových stránkách nakladatelství Macmillan (včetně klíče). Dalším negativem (pro někoho menším, pro někoho větším) je obrázek v poslední kapitole v nejnapínavější části. Ten totiž hned na první pohled prozradí, co se tam stane, a pro čtenáře už to není asi takovým překvapením, jaké autor zamýšlel. Osobně bych tento obrázek zcela vypustil, nebo ho umístil až o stránku dále, kde už čtenář ví, co se doopravdy stalo.

Knihu The Girl Who Loved Tom Gordon Stephena Kinga mohu opravdu vřele doporučit. Nenásilným způsobem strávíte několik hodin s angličtinou, naučíte se nová slovíčka a připomenete si ta starší. I ti méně zdatní čtenáři v průběhu knihy zapomenou, že text je psán cizím jazykem, a budou obracet stránku za stránkou, jako by četli česky.

Macmillan.czExterní Odkazy:
Macmillan: The Girl Who Loved Tom Gordon - Informace o tomto titulu na stránkách vydavatelství Macmillan, naleznete zde také doplňkové aktivity pro studium a klíč k otázkám na konci knihy.
Macmillan Readers - Informace o převyprávěné literatuře nakladatelství Macmillan v češtině, přehled všech titulů v nabídce.


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte The Girl Who Loved Tom Gordon s 10% slevou.
The Girl Who Loved Tom Gordon (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Multiple choice: Stephen King vs Stephenie Meyer

Do textu o spisovatelce Stephenie Meyer doplníte chybějící slova (výběrem z nabídky).
INTERMEDIATE

Merlin

Článek o legendárním čaroději Merlinovi.
INTERMEDIATE

Michael Jackson - Earth Song

Slovíčka z písně ‚Earth Song‘ od Krále popu.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Stephen King: The Girl Who Loved Tom Gordon 0 12733