Help for English

Telltale - interaktivní příběhy

ALL LEVELS Vydáno dne 11.08.2017

Angličtinu si můžete zlepšovat i pomocí počítačových her. Máme zde tip na takové hry, které si užijí i ti, kdo běžně hry na počítači nehrají.



TELLTALE – interaktivní příběhy

Hry i pro nehráče

Studenti angličtiny mají vynikající možnost spojovat zábavu s učením díky nejrůznějším médiím. Někdo rád čte knihy v angličtině (ať již originály či knihy psané jednodušší angličtinou), někdo poslouchá hudbu a učí se z textů, někdo sleduje filmy a seriály v angličtině atd. Dnes mám pro Vás trochu jiný tip – videohry či počítačové hry v angličtině. Možná patříte mezi ty, kdo hry na počítači vlastně nikdy nehrají a ani by je nenapadlo s tím začít. Představím Vám ale typ her, který by Vás mohl zaujmout.

V roce 2012 přišli kalifornští herní vývojáři Telltale Games se svou novinkou, která brzy zaujala snad celý herní svět. Kromě jiných cen získala tato hra i přes 80 ocenění “hra roku”. Jmenovala se The Walking Dead.

Princip her

V čem se The Walking Dead a další Telltale hry vydané po 2012 liší od ‘běžných her’?

Jedná se příběhové hry, kde hráč ani tak nehraje, jako spíš sleduje rozvíjející se příběh, jako kdyby se díval na film. Navíc rozhoduje, co hlavní postava řekne a udělá, takže se podílí na tom, kterým směrem se příběh bude ubírat. Jeho jednání totiž ovlivňuje nejen děj, ale také chování dalších postav ve hře.

Některá rozhodnutí, která ve hře udělá, mohou děj změnit i docela zásadně. ‘Herních’ prvků zde také lze pár najít (např. zkoumání okolí, hledání předmětů, řešení problémů či tzv. quicktime scény, kde člověk musí např. rychle stisknout požadované tlačítko), ale ty nejsou složité a nenarušují tak nijak zásadně ‘tok’ příběhu.

Silnou stránkou snad všech her od Telltale je příběh samotný. Je to prvek, na kterém si autoři dávají obzvláště záležet. Čekají Vás více či méně fantastické světy, spousta napětí, akce, záhady a tajemno, nečekané zvraty ale i emocionální momenty. Slzu při hraní The Walking Dead uronil nejeden ostřílený ‘pařman’ (myself included).

Hry jsou založené na známých komiksech, televizních seriálech či hrách. Nejedná se ale nikdy o herní verzi již existujícího příběhu. Telltale vždy přichází s příběhem úplně novým.

Pro studenty angličtiny?

Přínosem pro studenty angličtiny je samozřejmě to, že hry jsou v angličtině a ve hře je možné si zapnout anglické titulky. S takovým materiálem potom můžete pracovat tak, jak jsme popsali např. v článku Učíme se anglicky s televizními seriály. Jazyk her Telltale je nezjednodušený, přirozený, hovorový, podobně jako ve filmech či seriálech. Student na úrovni INTERMEDIATE by ale neměl mít vážnější problémy s pochopením děje.

Epizodický formát

Hry od Telltale vychází jako seriály, obvykle po pěti epizodách. Dohrát jednu epizodu trvá cca 1–2 hodiny. Devět her, které od roku 2012 vyšly, se dá již pořídit jako celek. Nové hry si může člověk kupovat po epizodách, které vychází po cca 1–2 měsících, případně si předplatit celou hru (celou sezónu) a jednotlivé epizody si stahovat vždy po jejich vydání.

Zkušeností mnoha hráčů bylo, že když hru hráli, ti, kdo byli s nimi v místnosti, začali děj také sledovat, komentovat a doporučovat, jaká rozhodnutí mají padnout. Telltale proto pro své nové tituly vyvinul tzv. crowd play (skupinová hra). Hru takto může hrát a sledovat třeba celá rodina. Do rozhodování se pak zapojují všichni přes své mobilní telefony!

Pojďme si nyní některé z titulů krátce představit.


The Walking Dead

V příběhu sledujeme osudy malé dívky Clementine v post-apokalyptickém světě zamořeném ‘chodícími mrtvými’. Hra je založena na komiksech Roberta Kirkmana, ale nekopíruje žádnou dějovou linii, která se v komiksech objevuje. První sérii o pěti částech brzy doplnila samostatná epizoda ‘400 Days’, potom pokračování The Walking Dead: Season Two, minisérie The Walking Dead: Michonne a nakonec v letošním roce The Walking Dead: A New Frontier. Další sezóna by se měla přijít v roce 2018.

Od 18 let (násilí, neslušný jazyk)


The Wolf Among Us

Napínavý a místy až brutální detektivní thriller, kde postavy známé z pověstí a mýtů žijí v našem světě. Nedávná anketa ukázala, že se jedná o možná nejoblíbenější hru z dílny Telltale. Na rok 2018 je oznámená druhá sezóna!

Od 18 let (násilí, neslušný jazyk)


Tales from the Borderlands

Sci-fi/fantasy příběh odehrávající se ve světě populárních střílecích videoher Borderlands na planetě Pandora. Kromě napínavé akce, šílených honiček apod. si zde užijeme i spoustu humoru. Jedná se asi o nejvtipnější hru Telltale. V podobném duchu se nese i jedna z nejnovějších her od Telltale, The Guardians of the Galaxy.

Od 18 let (násilí)


Game of Thrones

Ano, i Hra o trůny se dočkala zpracování od Telltale. Fanoušci televizního seriálu se zde setkají s některými klíčovými postavami ze seriálu, které dokonce namluvili stejní herci. Jedná se ale o úplně nový příběh, který se odehrává v době okolo čtvrté sezóny seriálu. Užít si ho mohou i ti seriálem zcela ‘nepolíbení’. Na tvorbě příběhu se podílel i osobní asistent samotného George R. R. Martina, autora románů, podle kterých se seriál natáčí. První sezóna hry má dokonce 6 epizod a měla by se dočkat i druhé sezóny.

Od 18 let (násilí, neslušný jazyk)


Minecraft: The Story Mode

Zatímco ostatní Telltale hry jsou spíše pro dospělé (především kvůli krvi, násilí a neslušnému jazyku), hra Minecraft: Story Mode se hodí i pro mladší hráče. Tvůrci si zde vypůjčili kostičkovaný svět Minecraftu a zasadili do něho dobrodružný příběh o odvaze a přátelství. Pro velký úspěch byla první sezóna prodloužena o další tři epizody (celkem je jich tedy osm) a nyní začala vycházet sezóna druhá.

Od 12 let (mírně neslušný jazyk)


Batman

Asi nejznámější superhrdina, Batman, má také svoji hru. Zajímavé zde je, že se v tomto titulu důvěrněji seznámíme s postavou Bruce Wayna. Čas, který zde tráví v černém netopýřím obleku, je totiž podobně dlouhý, jako čas trávený v ‘civilu’. Setkáte se zde i s dalšími známými postavami, jako Catwoman, Joker či Two-Face. Před několika málo dny vyšla první epizoda druhé sezóny s názvem Batman: The Enemy Within.

Od 18 let (násilí, neslušný jazyk)


Dostupnost her

Většina z uvedených her je dostupná na snad všech běžných zařízeních, kde lidé hrají hry, tedy např:

  • Xbox One či Xbox 360 (novější hry již na X360 nevycházejí)
  • Playstation 4 či Playstation 3 (novější hry již na PS3 nevycházejí)
  • Windows 10 (k zakoupení ve Windows store)
  • PC (k zakoupení na Steam)
  • Android (k zakoupení na Google Play)
  • iOS (k zakoupení na AppStore)

Cena se pohybuje okolo 100 Kč za jednu epizodu. U některých her na některých platformách je možnost si první epizodu stáhnout zdarma!

Více se o hrách z dílny Telltale dozvíte přímo na stránkách telltale.com.

Závěrem

Všechny zmíněné hry vřele doporučuji každému, kdo má rád dobrý příběh, bez ohledu na to, zda patří mezi hráče počítačových her či nikoliv. Hry Vám navíc poskytnou hodiny strávené s angličtinou, díky čemuž zlepšíte především svoji dovednost poslechu a čtení s porozuměním.

Pro jistotu připomenu, že většina z uvedených her obsahuje násilí a neslušný jazyk, takže není vhodná pro děti.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

STARTER

SHOPPING LIST - anglická hra pro nejmenší

Recenze výborné anglické hry pro ty nejmenší.
STARTER

SONGBOX Vol.1 - anglické písničky pro nejmenší

Recenze skvělého hudebního DVD s anglickými písničkami pro ty nejmenší.
STARTER

Insey Winsey Spider - anglická hra pro děti

Recenze výborné anglické stolní hry pro děti.
Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář