Help for English

Zvukové nahrávky v englishme!

ALL LEVELS Vydáno dne 19.10.2021

Zvukové nahrávky jsou nedílnou součástí naší aplikace englishme! Proč? A proč používáme výhradně nahrávky rodilých mluvčích, nikdy roboty?



Zvukové nahrávky v English Me

Zvuková stránka je nedílnou součástí každého ‘živého’ jazyka. V době informačních technologií a internetu nejsme již závislí pouze na tištěných textech. Psané slovo dnes můžeme snadno doplňovat slovem mluveným. V naší aplikaci englishme! se snažíme o to, aby student byl v kontaktu se zvukovou podobou angličtiny co nejvíce.

Nahrávky rodilých mluvčích

Vzhledem k bohatému obsahu různých jazykových produktů dnes bývá zvykem používat počítačem vytvořené nahrávky. Díky pokročilé technologii je tzv. text-to-speech dnes již na poměrně vysoké úrovni, ale domníváme se, že skutečný hlas rodilého mluvčího nemůže nahradit. V naší aplikaci proto roboty nepoužíváme. Všechny nahrávky jsou pořízeny skutečnými rodilými mluvčími. Jedná se o desítky tisíc nahrávek vět a slovíček!

Na obsahu pracujeme každý den. Nahrávky vždy pořizujeme zpětně za nějaké období. Proto se stává, že např. u nových Slovíček dne chybí nahrávky vět. Vše ale zpětně doplňujeme.

Britská a americká angličtina

Jsme si vědomi toho, že anglicky se mluví po celém světě a neexistuje jeden univerzální způsob výslovnosti. Vsadili jsme ale na dvě nejrozšířenější varianty a to standardní britskou výslovnost a na standardní americkou výslovnost.

Zde si můžete poslechnout nahrávky k větám z náhledu:

  • The cat started purring… (br.) (am.)
  • Why do cats pur when… (br.) (am.)

Student si v aplikaci může často přehrát obě varianty výslovnosti a porovnat je mezi sebou. Pokud se někde výslovnost přehrává automaticky, přehrává se přednostně ta, kterou má uživatel nastavenou v aplikaci jako preferovanou. Pokud nám u něčeho nahrávka v jedné variantě chybí, přehraje se vždy ta, kterou máme k dispozici.

Automatické přehrávání nahrávek

Protože víme, že při učení jazyka je potřeba mít vždy spojení psané a zvukové podoby, nahrávky přehráváme automaticky. Při zkoušení slovíček se vždy po vyhodnocení odpovědi zobrazí správná odpověď a přehraje se nahrávka. Stejně to funguje např. u testových otázek nebo textových doplňovaček. Po vyhodnocení odpovědi se vždy přehraje nahrávka celé věty.

Protože je naše aplikace určená k použití kdykoliv a kdekoliv, budou samozřejmě situace, kdy se nehodí, aby na vás telefon či tablet stále mluvil. V takovém případě můžete buď ztišit zvuk v přístroji, vypnout zvuk na kartě v prohlížeči a nebo si v nastavení aplikace vypnout automatické přehrávání zvuku. Z výše uvedených důvodů ale doporučujeme nechávat si toto zapnuté co možná nejvíce.

Opakovat, papouškovat

Pro lepší zapamatování a zafixování slovíček, vazeb, gramatických struktur apod. doporučujeme vždy po přehrání nahrávku zkusit po mluvčím slovo nebo větu zopakovat. Klidně několikrát po sobě. Tím dosáhnete ještě lepších studijních výsledků. Kombinujete potom vlastně tři věci – text vidíte napsaný, slyšíte ho vyslovený a sami stejný text vlastně svými ústy produkujete.

Aplikaci englishme! si můžete bezplatně vyzkoušet na 7 dní. Věříme, že vás zaujme stejně jako tisíce našich stávajících uživatelů.

Vyzkoušet na 7 dní zdarma

Více informací o aplikaci



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Zvukové nahrávky na HFE

Informace o zvukových nahrávkách na našich stránkách.
ALL LEVELS

Nové nahrávky výslovnosti!

Náš portál Help for English a aplikace English Me mají nyní více než 16000 slovíček nových nahrávek výslovnosti v britské angličtině!
ALL LEVELS

FORVO - Jak se co vyslovuje

Webové stránky, kde najdete nahrávky výslovnosti všeho možného angličtině a dalších jazycích. Jak se správně anglicky vyslovuje Avril Lavigne, Mount Kosciuszko či Archimedes?

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Zvukové nahrávky v englishme! 2 1497 Od Marek Vít poslední příspěvek
před 2 lety