Help for English

Play the (musical instrument)

 

Ahoj, mám jen takový dotaz, vždycky jsem se učila že hraní na nějaký nástroj se uvádí se členem the (play the piano, play the guitar…) Ted v jedné učebnici bylo play a trumpet..Můj dotaz směřuje, jestli jste se s tím někdo už setkali. A pokud jo, jaký je důvod že je tam a? Nebo je to chyba tisku? Osobně jsme to já i vyučující viděli poprvé. Děkuji

Ano, PLAY + A + hudební nástroj se občas používá.

Častější je ale PLAY THE TRUMPET, to vyjadřuje, že člověk hraje obecně na trumpetu. Nepředstavujeme si zde žádnou fyzickou trumpetu, protě je to typ hudebního nástroje.

Neurčitý člen ale můžeme použít (play a trumpet) tehdy, když říkáme, že hrál na nějakou trumpetu, tedy byla to už fyzická trumpeta, pouze zmiňujeme její neurčitost – nevím co to bylo za trumpetu.

Můžete tedy říci např. SHERLOCK HOLMES WAS PLAYING A VIOLIN WHEN DR WATSON ARRIVED. Zde máme na mysli fyzické housle, v daný moment právě hrál na (nějaké) housle, jedny housle. Je zde tedy neurčitý člen (zmiňujeme housle poprvé).

ALE: Kdybychom říkali, že Sherlock Holmes uměl hrát na housle, vždycky hrál na housle, když přemýšlel… atd atd, byl by zde URČITÝ ČLEN – Sherlock Holmes COULD PLAY THE VIOLIN.

Podobně se používá THE u vynálezů: THE TELEPHONE – vynález, THE WHEEL atd atd. Ale ‚he was holding a telephone in his hand‘.

Děkuji. Rozšíření obzorů se vždycky hodí :-)

Jak to myslíte Marku s těma vynálezama? Mohl by jste prosím uvést nějaké konkrétní příklady?

Ano, např. Alexander Graham Bell invented THE telephone. The telephone was a very important invention. I can't imagine what our world would be without the telephone.

Nebo: THE WHEEL was invented in Mezopotamia. THE WHEEL was very important in history.

Atd atd.

Jasně, děkuji moc. :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.