Help for English

Moderní angličtina

 

Zajímalo by mě co přesně je a jak je stará je tzv. moderní angličtina. Dá se používat i ve formálních dopisech?

Modern English je angličtina používaná cca od 16. století dodnes. Samozřejmě dnešní angličtina se liší (podstatně) od té v 16. století, nicméně už tehdy se jazyk alespoň trochu podobal tomu, co si pod pojmem angičtina představujeme my.

Předtím byla MIDDLE ENGLISH (11–15 stol)
A ještě předtím OLD ENGLISH (cca 6–10 stol.)
Tyhle dvě historické varianty angličtiny nemají s tou současnou mnoho společného. Středoangličtině je ještě možné trochu rozumět, staroangličtině už nikoliv.

Formální a neformální angličtina – to jsou dvě varianty současného jazyka, formální používá složitější struktury, delší slova (víceslabičná)…

Nevím, jestli toto byla přesně odpověď na to, na co jste se ptal. Snad ano.

Děkuji, docela jste mi vyrazil dech, já myslel, že je stará třeba 10 let a že třeba zavání slangem, proto jsem se ujišťoval, jestli jí lze použít i formálně. :)

Zmátlo mě, že se o tom poněkud často všude píše… tak sjem myslel, že je to aktuálnější. :D

No, nevím, jestli se o tom tak často píše. Záleží asi na tom, kdo o tom píše a kde. Termín ‚Modern English‘ ale skutečně označuje vývojové období jazyka.

Dotyčný autor ale pod tím pojmem mohl myslet úplně něco jiného.

Četl jsem o tom třeba i tady, myslím že se jednalo třeba o SHALL a vynechávání nějakých slov ve větách.

Aha, no potom tím samozřejmě bylo myšleno něco jiného. :-)
Samozřejmě pokud já tvrdím něco na ‚popularistickém‘ webu jako je tento, že se něco objevuje v ‚moderní angličtině‘, samozřejmě tím myslím angličtinu, která se používá dnes, v kontrastu s něčím, co bylo běžné např. před sto lety. Angličtina se samozřejmě vyvíjí dál. Stejně to je s češtinou, jsou věci, které jsou již zastaralé, nepoužívané atd, a to ještě nejsou ani tak staré.

Takže zpět k původnímu dotazu: FORMÁLNÍ angličtina se nevyvíjí tak rychle, jako neformální angličtina. Proto se ve formální angl. používají vazby, fráze, gramatické struktury atd., které do běžné mluvené angličtiny nepatří, i když před pár desítkami let byly běžné i v hovoru.

Aha, tak už mám jasno, děkuji. :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.