Help for English

Výslovnost určitého členu THE

 

Ahoj, nevíte někdo proč se určitý člen THE vyslovuje (dý) před the USA a the UK? Podle pravidel po určitém členu následuje vyslovovaná souhláska, proč tedy (dý) a ne (d)? Díky, marně nad tím už nějaký ten pátek přemýšlím.

Není nad čím přemýšlet, je to nespisovné. Ale vy taky neříkáte Ty si blbý, ale blbej. Není to správně, ale nikdo vás za to lynčovat nebude. Navíc spoustu lidí nemá školu, a u cizinců ze středního východu se také není čemu divit.

Můžu se zeptat proč sem pleteš Middle East? To s tím nemá co dělat ;-)

a nie je to tym, ze U je samohlaska? :)

eddie: ne, protože UK se vyslovuje jako /júkej/(tedy s J na začátku) – a výslovnost je zásadní, ne spelling

ono to „dý“ USA může mít vícero důvodů…Jednak jde o to, že se většinou mluví jen o tom, kde by „nemělo“ být /d/ ale „mělo“ by být /dý/ – ale nezmiňuje se, že by snad použití /dý/ tam kde pro něj není důvod bylo nějaká chyba.
V hovoru, když o něčem spatra mluvíte, lidi často říkají /dý/ když zatím neví, co bude následovat, např.: So, I packed all /dý/…you know, things that I thought I would need…"
A potom taky to /dý/ může být forma zdůraznění – zvláště tam, kde de o věc nějak význanmou a/nebo jenom jednu.

Dipsik: Díky moc :-) Myslela jsem, že se právě kvůli tomu, že tam slyšíme /j/ /junajtid/ by tam mělo být /d/, nicméně na BBC jsem slyšela opak a marně se snažila dopátrat proč že. Už je mi to jasnější.
JumpOff: Jak už jsem psala, slyšela jsem to na BBC, tudíž o neslušnou formu asi nepůjde. A jaké že to cizince ze středního východu máte na mysli? A proč zrovna u lidí ze středního východu se člověk nemá čemu divit?

ten střední východ s tím nemá nic společného :-)

Chápu. Jen jsem si chtěla trošku rýpnout :-D

:-D

Nemám ráda když se házejí lidi do jednoho pytle :-)

to já taky ne, zejména když je to v negativním smyslu. Předsudky jsou nehezká věc.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.