Co jsou to opisy modálních sloves?

Dobrý den, potřeboval bych vysvětlit co nejrychleji jak jen to je možné, co jsou to opisy ??? Opisy modálních sloves??

Zítra jdu na zkoušku a toto mi nějak uniklo :-(

Vím jen že opis modálního slovesa Should je ought to??

Ale další nějak nevím nebo co přesně to znamená? Jak to vysvětlit u zkoušky? :oops:

VELMI jednoduše řečeno:
opisy modálních sloves jsou tvary, které použijete, pokud chcete vyjádřit minulý nebo budoučí čas modálního slovesa.
Prostě jiný, než přítomný.

Základní opisné tvary jsou tyto:

CAN = TO BE ABLE TO
MAY = TO BE ALLOWED TO
MUST = TO HAVE TO

I can go.
I was able to go.
I will be able to go

You may go.
You were allowed to go.
You will be allowed to go.

He must go. / He has to go.
He had to go.
He will have to go.

Zde pozor na práci s vazbou HAVE TO v otázkách a záporu.
Není ‚have you‘ ale DO YOU HAVE TO GO?
Není ‚I haven‘t' ale I DON'T HAVE TO GO

atd atd atd

:-D Děkujíííí – takhle to „vypadá jednoduše“

PS: Sválně uvádím do uvozovek, protože použití ve větách většinou dělá problém :idea:

Na opisy už nějaký čas chystám článek. :-) Teď mám zase alespoň motivaci to dodělat. :-)

Jen prosím pozor na to CAN – častá chyba je, že se to člověk naučí takhle automaticky ale neuvědomí si, že CAN má několik významu – především dva – moci a smět. Potom automaticky místo CAN v minulosti říkají BE ABLE TO. To je pak někdy nesmysl, protože v mnoha případech CAN prostě znamená SMĚT a jeho opis je pak BE ALLOWED TO.

Ale o tom se rozepíšu v článku.

Toto je strašně přínosný link, protože já v tom plavu taky a víceméně se učím z hotových vět. (a dá mi to strašnou práci abych to pochopila, natož řekla), je pravda, že tu je perfektní článek na modální slovesa pro pre-intermediate, (Další dva pro intermediate)ale jaksi je tu tolik toho, že to stále odsouvám a jen lovím. Mezitím jsem se naučila should a would, ale že bych tomu gramaticky rozuměla :?: :-D
V tomhle gramatiku neumím, ale zase vím z takových různých vět a ustálených spojení, jak se používají. Také bych v tom měla ráda jasno. :idea:

a tuším, že v budoucích časech jsou potřeba jen opisy, a to je pro mne průšvih, nebo ne?

Tak tak, bez opisů se neobejdete :-)
‚I will can‘ / ‚I will must‘ je špatně

:-( Ano, to je ono, tohle zatím neovládám, a když něco čtu, tak se dost trápím, jak to vlastně je Teda vím už, protože to tu bylo vícekrát, že can – be able to, ale já sama to neumím používat. (Naštěstí mne z toho nikdo nezkouší)
:-D

Posunu si to v seznamu TO DO hodně vysoko, ano?

To nevadí. To se poddá :-)

To Marek : to byste byl zlatíčko, představte si, že modální (základní) slovesa jsem se naučila už před rokem,z knihy pro samouky, a od té doby s nimi válčím. Jak jsem napsala, spíše se je učím v konkrétních větách, : Can I help you? Would you like a coffee? Pletou se mi minulé a přítomné časy, ba dokonce něco vím i slovesu have, které zastupuje must, ale že bych tomu rozuměla… Budete zlatý.
Jo a dokonce se mi zdá, že modální slovesa jsou hodně důležitá a hodně používaná v angličtině, protože na ně stále narážím.
Udělala jsem si na ně už nejméně tři tabulky, ale stále nevystihují nic, abych tomu rozuměla.

Jo a Vám Romane, Vy jste takový optimistický, že mi dodáváte odvahu a energii. Díky

Pokud jde o sloveso can, řekl bych, že už samotný český překlad ‚moci‘ není jednoznačný.

Může znamenat jak mít něco povolené, být schopen, ale také mít možnost/příle­žitost.

Pak samozřejmě také umím/dovedu – I can swim (Umím plavat.) či I can help you. (Dovedu vám/ti pomoct.)

Proto jsou také opisné tvary mnohdy přesnější, někdy lze také vyjádření zpřesnit – pokud chcete použít can ve vvýznamu smět, lze použít may, které rozhodně není tolik ambivalentní.

Ačkoli spousta učitelů tyto tvary třeba ani nezmíní, můžete klidně použít i ‚have the possibility/op­portunity to do something‘ ve významu mít možnost/příležitost namísto obecnějšího ‚can‘. Záléží samozřejmě na tom, jakou úroveň projevu potřebujete – při běžném neformálním hovoru by asi bylo zbytečné používat tyto opisy, když můžete totéž říci jednodušeji. Něco jíneho to bude třeba v úředních a právních listinách, ale na to existuje specifická angličtina a její učebnice.

„Posunu si to v seznamu TO DO hodně vysoko, ano?“

A bylo by prosím možné alespoň úryvek tohoto seznamu zveřejnit? Odjíždím do Rakouska na prázdniny a budu nějáký čas bez internetu a tak bych rád věděl na co se mám těšit až přijedu.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.