Help for English

příprava na CAE

 

Ahojky lidicky … tak ja se ted prave rozhoduju, do ceho jit – CAE anebo pro jistotu prvne FCE a nejak nevim :? rada bych samozrejme CAE, ale nejsem si jista, zda budu schopna se na to pripravit uz tedka na brezen 2009??? Mate nekdo zkusenost?

Jsem v Anglii a budu delat asi tady v Coventry …

Ahoj, no záleží, jak dlouho v Anglii jsi, jak zvládáš gramatiku a tak..chodíš tam do školy? Kamarádka např. na CAE prolítla a FCE dala na A…je to různý.

Ahojky, hledam nekoho, kdo by mi mohl poradit ohledne zkousky CAE. Mam uz hotovou zkousku FCE a rada bych rozlouskla prave tento orisek – zkousku CAE. :-D Chtela bych se zeptat, mate-li nekdo zkusenosti s obema temito zkouskami, jaky je mezi nimi rozdil co se tyce narocnosti – resp. na jaky „skok“ v narocnosti se mam pripravit oproti FCE. Mam male mezery v gramatice, ale to se rychle doucim, spis mi jde o rozdil napr. ve writting a hlavne speaking. Mozna kdyz mam FCE nebude CAE az zas takovy rozdil, ale nevim, zda mam do toho jit. Poradte. Diky Lucka

BTW jsou tu samy Lucky koukam :-D

Tak to je asi hodně individuální, podle toho jak se ti zdálo FCE těžké. Já jsem dělal CAE hned další termín po FCE, co se týče náročnosti, tak největší, PROPASTNÝ, rozdíl byl v readingu (možná jsem chytl zrovna blbé texty, nevím). V FCE to byla pohodička, měl jsem čas to několikrát zkontrolovat. U CAE jsem váhal s odpovědí hodně často, rozdíly v odpovědích byly u některých otázek opravdu otázkou niancí v jazyku. Byl jsem překvapen writingem a use of English, který byly nakonec pouze o něco obtížnější variantou FCE (opět je to asi subjektivní). Listening byl o dost těžší v tom, že se rychle střídaly přízvuky a bylo to vcelku rychlé. Speaking normálka. Jediné, co mě opravdu překvapilo, byl ten reading. To říkali i kamarádi co dělali zkoušku se mnou.

To Ezekiel : Diky za radu. Tak premyslim, zda se mam do toho pustit. Je to uz nejaky patek, co jsem udelala FCE a ac se to nezda, kdyz tu anglictinu min pouzivam, tak zapominam. Je fakt, ze s readingem jsem mela problemy uz u FCE, byla to pro me ta nejtezsi cast. Nejlepsi naopak writting. Ten reading tam davaji asi dost tezky na vsech urovnich, co si pamatuju, tak me taky dost prekvapil. Tak asi budu muset jeste dost zamakat.

Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, jak jsou na CAE hodnoceny WRITInG a SPEAKING. Pokud tomu dobře rozumím, tak tři části READING, UoE, LISTENING jsou o stupeň náročnější než u testů FCE a jsou hodnoceny objektivně, tzn. že jsou jasně dané správné odpovědi.
Jak je to ale u WRITING a SPEAKING? Předpokládám, že model je podobný jako u FCE, tzn. že u WRITING je zadané nějaké téma a na něj se uchazeč píše ať už odpověd na dopis, esej, recenzi, článek aj. Je tedy hodnocení posuzováno jen podle vyspělosti projevu, použíté slovní zásoby, úrovni stylystiky a množstí udělaných chyb? Je tedy laťka úrovně jakoby posunuta o úroveň výš nebo jsou ještě nějaká jiná kriteria?
Platí to stejné pro SPEAKING – plynulost projevu, chyby … atd?
Děkuji.

to honyk:
Ahoj,když jsem v prosinci dělal FCE, tak nám před zkouškou říkali, že se počítá fluency,vocabruary, reactions… a tuším ještě pár věcí…

Z každé části můžeš dostat max. 5 bodů, známkuje se po půlbodech, většinou se prý dostává 4.0 nebo 4.5. Nesmíš dostat z ničeho pod 3 (hranice 60 procent), jinak konečná.

Aspoň to mi tvrdili před FCE, mělo by to být stejné na CAE. Kdy budeš dělat? Já teď v prosinci a jsem hodně zvědavý :-).

to jandis:
Já si chci nechat minimálně rok, tzn. nejdřív březen. No ale taky možná vůbec. Nevím jestli na to najdu odvahu :-)

to honyk: Najdi odvahu :-)

Myslím, že to hned tak nebude. Zrovna včera jsem si zkoušel dělat jeden přípravný test CAE (Reading, UoE, Listening) a mám ještě velké rezervy (Reading 72 procent, UoE 62 procent, Listening – 48 procent). Ten poslech je u mě fakt problém. Ne snad ani, že bych nerozuměl, ale pro mě je hrozně krátká doba na to přečtení otázek a pak už nedokážu zároveň číst a zároveň poslouchat. Budu na to musel vymyslet nějaký fígl :-)

To máš pravdu :-) Založil jsem tu topic – testy CAE zadarmo, koukni na to. Dělám je denně, jak z knížky, tak z netu a zapisuji si, jak se mi daří a zlepšení je vidět – podobně jako u testů na autoškoly (čímž to vůbec nesrovnávám, jen podle mě podobný princip – pokud už něco umíš, tak jen dokola dělat testy) – myslím, že je to opravdu o tvrdé práci :-)

Jinak k tomu listeningu – mě moc pomáhá poslouchat denně něco v angličtině – třeba FoxNews, BBC.. Ale tak to určo znáš :-) A to, o čem mluvíš, je multitasking – schopnost dělat více věcí najednou :-) (A žádný že ženy to umí líp!) Zkus třeba, když děláš na pc koukat na film a s někým si psát, uvidíš, za čas si na to člověk zvykne :-) Ale nechci být nejchytřejší :-D

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.