slovesa + UP

Ahoj, mám takovou prosbu o vysvětlení sloves, které mají se skládají ze slovesa a UP. Nejedná se o žádná frázová slovesa. Narazila jsem na ně v jednom článku hned dvakrát, a tak mě to trochu zaráží, protože by se to dalo užít snad i bez toho UP? Nemělo by to snad stejný význam? Kdyby ano, mohl by mi prosím někdo vysvětlit jaký? Děkuji moc.

Zde jsou ty dvě věy:
1. END UP:
We would end up forgetting how to talk to one another.
2. PHONE UP:
I find it easier to send text messages rather than phone him up. **** ****

v první to bez UP nejde, je to frázové sloveso ‚dopadnout nějak‘

PHONE UP – tam to vynechat jde, je to hovorové frátz. sloveso, podoběn jako LISTEN UP apod.

Já se ptala na to stejné zrovna včera kolegyně a nedokázala mi to vysvětlit. Přidala bych například Open up, meet up(with sb.),slyšela jsem i flood up… a spoustu dalších.

OPEN UP – tady jde o to, že samotné OPEN říct nejde, toto sloveso musí mít předmět. Je tranzitivní. Frázové OPEN UP je netranzitivní, tedy lze použít BEZ předmětu.

Stejně tak MEET UP.

Aha a jak mám poznat, které sloveso je nebo není trazitivní? Článek tady o tomhle asi není,že?

sloves jsou desítky tisíc, to článek nepojme. Pojme to ale kvalitní slovník. V každém dobrém studijním slovníku je u každého slovesa informace, zda je sloveso tranzitivní /T/ nebo intranzitivní /I/. Viz Oxford, Cambridge, Macmillan, Longman.

mě v oxfordu ukazuje treba u open obojí (T,I), jak to mám tedy chapat ?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Michal Verner vložený před 10 lety

mě v oxfordu ukazuje treba u open obojí (T,I), jak to mám tedy chapat ?

Podívejte se přímo na OPEN UP, tam je rozlišeno, kdy je to tranzitivní a kdy ne:
http://www.oxfordlearnersdictionaries.com/…lish/open-up?…

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.