Zajímalo by mne, zda je to normální či snad i spisovné:
Ty ses nikdy nevdala?
You never got married?
Říkal to jeden rodilý mluvčí kolegyni. Vlastně nevím, jak bych to s nikdy přeložil jinak. Did you ever get married mi přijde dost divné..
Zajímalo by mne, zda je to normální či snad i spisovné:
Ty ses nikdy nevdala?
You never got married?
Říkal to jeden rodilý mluvčí kolegyni. Vlastně nevím, jak bych to s nikdy přeložil jinak. Did you ever get married mi přijde dost divné..
Tak moment.
Jednak otázka se slovosledem oznamovací věty je zcela běžná, ale je
k tomu potřeba správná intonace, na což mnozí cizinci (včetně
Čechů/Slováků) neberou ohled. Takže takto obecně – ano, je to spisovné
a normální.
Za druhé – věta You never get married? podle mě znamená “Ty se nikdy nevdáváš?”, takže jste asi neslyšel nějakou část ('ll), a/nebo GOT znělo jako GET ->
A nebo mi taky uniká nějaká gramatika… ![]()
Tak moment.
Jednak otázka se slovosledem oznamovací věty je zcela běžná, ale je k tomu potřeba správná intonace, na což mnozí cizinci (včetně Čechů/Slováků) neberou ohled. Takže takto obecně – ano, je to spisovné a normální.
Za druhé – věta You never get married? podle mě znamená “Ty se nikdy nevdáváš?”, takže jste asi neslyšel nějakou část ('ll), a/nebo GOT znělo jako GET ->
- You'll never get married?
- You never got married?
A nebo mi taky uniká nějaká gramatika…
To get byl pochopitelně překlep, věta byla s “got”. Ano, je běžná, ale nějak nevím, jestli je to prostě spisovné?
Ale jistě. Jedná o declarative questions – slovosled oznamovací věty + stoupající intonace se běžně používá v mluvené angličtině s významem takovým, že tazatel si něco myslí a touto otázkou se vlatně jen přesvědčuje, jestli to je pravda, nebo chce vyjádřit své překvapení. (Uvádí to např. Swan, entry 481). Tento slovosled však není většinou možný u otázek začínajících WH-word (zcela logicky, protože takovými otázkami se už ptáte na něco konkrétního).
A je to spisovné pro mluvenou angličtinu – ale setkala jsem se s tím už i v knížce.
Článek o tázacích větách s ozn. slovosledem máme tady Otázky ANO/NE s oznamovacím slovosledem
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.