which is which?

Jak říct: Která/který z vás je která/který? Když si někdo třeba plete dvojčata a ptá se jich které z nich je např. Petr(a) nebo Pavel(Pavla)?

Myslela jsem si, že “which is which?” není dobře a že se měl zeptat: “who is who?”, ale v jednom filmu byla podobná situace a tam se ptala (Claire) dvou kluků dvojčat:
So, which one of you is which?

Tak trochu mi jde o to, jestli se tím použitím “which” naznačuje roztomilost těch dvojčat a normálně mělo být: Who of you is who? Ale přiznám se, že to mi zní nějak formálně :-?

Správně je WHICH IS WHICH – které z těch dvou je které z těch dvou. Proč se vám WHICH nelíbí?

Dokonce to tak mame i v cestine – KTERY JE KTERY, CI JE CI.

On se ale ptal na jména těch dvou (protože si je pletl) ne na to co je čí.

Kdo z vás (dvou) je kdo? – tak proto jsem jsem si myslela, že správně má být “who of you (two) is who?”

Ale spojení Who is who? mám spojené s nějakou společenskou hrou, kde jedna osoba hádá kdo je (klade otázky a musí se dopídit podle odpovědí ostatních, koho představuje).

Spletlo mne: which se používá pro věci, who pro osoby – ale toto je nejspíš něco trochu jiné :-)

Edit: nebo má být v takové situaci: “which one of you is who” ?

To pravidlo, o kterém mluvíte, se týká VZTAŽNÝCH zájmen. Vy tu ale máte TÁZACÍ zájmena a to je úplně něco jiného. WHICH se používá pro lidi a věci pro VÝBĚR z nějakého počtu, WHO je obecně KDO, WHAT je obecně CO.

WHICH je zde právě proto, že áme před sebou dva lidi a máme dvě jména. WHICH – který z vás – z těch dvou lidí, je který – které z těch dvou jmen. V obou případech vybíráme z počtu dvou možných, proto WHICH.

děkuji, zase něco nového :-) Hezké.

ještě přec jedna věc:

(Claire) se ptala dvou kluků (dvojčat): So, which one of you is which?

A oni ukázali jeden na druhého a řekli (pro mne nepochopitelné :-( ): HIM.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.