Světové strany

Zdravím,

před časem jsem tu pokládal jednu otázku. V USA existuje několik států s označením světových stran (např. North Dakota, South Carolina, West Virginia…) Všechny názvy ale mají označení světových stran pouze v tom základním tvaru, narozdíl např. od Northern Ireland, kde je ještě přípona -ern. Bylo mi vysvětleno, že pokud se jedná o stát, který je součástí nějaké země, jako celku, jako např. v USA, tak se přípona -ern nepoužívá (narozdíl od Severního Irska, které není státem). Jenže, co když se podíváme třeba na Austrálii? Tam jsou celkem tři státy a jedno teritorium, které nesou rozdílná označení světových stran. Konkrétně jsou to Northern Territory, Western Australia, ale South Australia a New South Wales. Proč to tak vlastně je? Před časem jsem se na to ptal i jednoho Australana, ale ten mi řekl, že neví, protože nad tím nikdy nepřemýšlel. Docela mi to nedá spát. :-)

Díky

Mrkněte sem.

Stejně je to ale matoucí, myslím v případě Austrálie.

Prostě každé pojmenování vyjadřuje něco jiného:

Western Australia, Northern territory označují prostě nějakou část něčeho většího, část celku, tedy celého kontinentu. South Australia je naopak pojmenování celku – takto se jmenuje celý stát.

žádná věda, jen tím vyjadřují něco trochu jiného.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 13 lety

Western Australia, Northern territory označují prostě nějakou část něčeho většího, část celku, tedy celého kontinentu. South Australia je naopak pojmenování celku – takto se jmenuje celý stát.

Ale Western Australia je stát, ne? Není to jen “západní část Austrálie”. Proto je to divný. U Northern territory bych to chápala.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Chocolatka vložený před 13 lety

Ale Western Australia je stát, ne? Není to jen “západní část Austrálie”. Proto je to divný. U Northern territory bych to chápala.

Áno Western Australia i Northern territory su australské štáty. hmm… je to akési divné :)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 13 lety

Ale Western Australia je taky stát. Northern Territory sice není stát, ale teritorium, nicméně má svůj parlament, takže se dá postavit na úroveň státu.

Ale samozřejmě, neříkám, že to pojmenovává něco jiného, ale že ten název vyjadřuje něco jiného. Název čehokolvi může přece být cokoliv. Western Australia pojmenovali tak, že to vyjadřuje, že to je západní část kontinentu, South Australia pojmenovali, jako že je to celek.

jak říkám, žádná věda, prostě ten název vytvořili jinak.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.