Dobrý den, prosím o vysvětlení.
The marathon______(finish) by 4.30.
Doplnila jsem: will have been finished a odůvodnila si to tím, že maraton se sám nemůže ukončit, ale musí být ukončen, proto trpný rod. Má tam však být will have finished.
Doplnila jsem: will have been finished a odůvodnila si to tím, že maraton se sám nemůže ukončit, ale musí být ukončen, proto trpný rod. Má tam však být will have finished.
Zdravím, předbudoucí čas se používá pro děje, které budou již dokončené v nějaký okamžik v budoucnosti. V tvém případě 4.30. Trpný rod se používá za třech situací 1) téma věty je jiné než činitel děje, 2) když činitel děje není důležitý, 3) když činitel děje není známý. Podle mě je zde činitel děje právě marathon (probíhá a skončí), tzn. že činitel je téma věty, je tedy důležitý a známe ho. Tudíž podle mě nemůžeš použít trpný rod, ale činný. Tudíž by tam měl být předbudoucí čas.
will have finished – skončí
will have been finished – bude ukončen – někdo přijde a
ukončí ho
Maraton MÁ začátek a MÁ konec, tedy začíná a končí. Stejně tak začíná film – the film starts (nikoliv IS STARTED) a the film ends (nikoliv IS ENDED).
Trpný rod by se použil, kdyby to někdo tomu filmu udělal, tedy např. někdo zmáčkl stop a tím film ukončil.
Jiank otázka je na činný a trpný rod, je dobré to v názvu vlákna napsat. Předbudoucího času se to netýká.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.