Hodnocení učebnice

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Moje dcera od září nastupuje na gympl a začne s angličtinou. Na ZŠ se učila německa a rusky, protože jako druhý jazyk jim neotevřeli angličtinu. Přes prázdniny bychom nějak měli, alespoň částečně, nastatrovat angličtinu. Našla jsem si učebnici ze souboru Time to Talk od Polyglotu, protože s jejich učebnicemi jsem spokojená pro výuku němčiny. Máte s tímto souborem nějaké zkušenosti? Děkuji moc za odpovědi.

Obávám se, že jen ty nejhorší :-(

Naštěstí jsem z nich nikdy neučil, ale několikrát jsem v nich hodně podrobně listoval a navíc jsem zrovna tuto knihu za ty roky “diskutoval” s mnoha jinými lektory…

Nicméně chápu to správně, že dcera v prváku nastoupí do hodin angličtiny, kde budou pokročilejší studenti než začátečníci?

Pokud se s ní chcete učit, možná by nebylo špatné zjistit, z jaké řady učebnic se bude vyučovat u nich na škole a jakou úroveň učebnice budou mít v prváku a zajistit si stejnou knihu nižší úrovně.

Nebo možná pokud je úplný začátečník s ní můžete projít náš Kurz pro začátečníky. Ten jí dá myslím velice solidní základy.

Popřípadě bych možná zvážil i nějaký prázdninový intenzivnější kurz v nějaké jazykovce.

Díky za hodnocení! Jako první jazyk bude pokračovat s němčinou a druhý bude Aj, což někteří už měli na základce od 7. ročníku jako povinně volitelný, naše měla ruštinu ty 3 roky. Na gymplu z nich udělají skupinu, která pojede od začátku, ale rychlejším tempem. Takže ostatní opakování a naše rychlé dohánění těch ušlých tří roků. Myslím, že učebnici budou mít od Oxfordu Solutions? Proto, jsem se ptala, jak nejefektivěji ji trochu předpřipavit, aby z toho všeho nového od září moc nevyšilovala.

A vy jste na tom anglicky dobře? Jak jsem psal, určitě se můžete držet našeho Kurzu pro začátečníky. V případě, že si troufáte postavit se do pozice lektorky :-) Ale i tak je většinou problém učit se “doma v rodině” (partner/partnerka, rodič/dítě). Proto bych doporučil právě nějaký letní kurz třeba v kombinaci s domácím samostudiem.

Ale za jedno léto se 3 roky špatně dohání. Zase na druhou stranu taky záleží, jak moc “plodné” ty tři roky pro ty ostatní studenty byly… :-)

Jsou takoví, co za 3 roky mluví téměř plynule, ale taky takoví, co sotva zmáknou základní barvy :-)

Já se Aj učím už 4 roky po kurzech, takže mírně pokročilá, něco už zvládnu, ale máte pravdu s tím učením vlastních dětí a ještě 15 letá o prázdninách. Nejlepší by byl asi ten letní kurz, doporučil byste mi nějaký dobrý, osvědčený? A jak se pohybují cenové relace? Děkuji moc za vaše reakce.

To vám bohužel nepomohu. Za prvé nevím, kde bydlíte (já v Praze) a za druhé ani moc neznám v tomto směru nabídku u nás v Praze. Ale věřím, že se vám podaří něco najít. No a pokud budete mít jakékoli další dotazy, jsme tu pro vás :-)

Dobrý den, panence by pro tuto situaci nejlépe pomohl lektor domů, výuka 1:1. Hodně štěstí! PS:TTT je zatím nejhorší učebnice angličtiny, co jsem ve svých 41 letech viděla, omlouvám se autorům. Katka

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Ing. Tomáš Smutný vložený před 13 lety

Dobrý den, panence by pro tuto situaci nejlépe pomohl lektor domů, výuka 1:1. Hodně štěstí! PS:TTT je zatím nejhorší učebnice angličtiny, co jsem ve svých 41 letech viděla, omlouvám se autorům. Katka

No, rozhodně konkuruje rodině Prokopových. Té se ale jen tak něco nevyrovná. :-)

Já myslel, že již nejde ukončit ZŠ bez jakékoliv znalosti angličtiny…
Pokud se rozhodnete pro prázdninový jazykový kurz, tak se ptejte, co za tu dobu krátkou dobu stihnou probrat, abyste nakonec nebyli zklamáni.
Doporučuji se zaměřit na gramatiku, slovíčka se dají doplňovat dodatečně, jak přijdou při výuce ve škole. Přesně pro tento případ kdysi dávno vznikla „Gramatika I“ od Nepustila (http://www.njs.cz/…niky-az-mirn ). Nevýhodou jsou šíleně dlouhá drilová cvičení, jejich MP3 verze může být výhodou – člověk může angličtinu naposlouchat. Kurz této JŠ jsem absolvoval a byly to vyhozené peníze, učebnice mi ale dala hodně.
PS: kdysi jsem si dal závazek, že Nepustila nebudu na stránky HFE tahat, ale když on mi furt nikdo nedoporučil nic lepšího na „rychlý vstup do angličtiny pro samouka“.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Therabit vložený před 13 lety

Já myslel, že již nejde ukončit ZŠ bez jakékoliv znalosti angličtiny…
Pokud se rozhodnete pro prázdninový jazykový kurz, tak se ptejte, co za tu dobu krátkou dobu stihnou probrat, abyste nakonec nebyli zklamáni.
Doporučuji se zaměřit na gramatiku, slovíčka se dají doplňovat dodatečně, jak přijdou při výuce ve škole. Přesně pro tento případ kdysi dávno vznikla „Gramatika I“ od Nepustila (http://www.njs.cz/…niky-az-mirn ). Nevýhodou jsou šíleně dlouhá drilová cvičení, jejich MP3 verze může být výhodou – člověk může angličtinu naposlouchat. Kurz této JŠ jsem absolvoval a byly to vyhozené peníze, učebnice mi ale dala hodně.
PS: kdysi jsem si dal závazek, že Nepustila nebudu na stránky HFE tahat, ale když on mi furt nikdo nedoporučil nic lepšího na „rychlý vstup do angličtiny pro samouka“.

Domnívám se, že vstup samouka do angličtiny by měl být zcela odlišný od přístupu ‘hlavně gramatika’. Proto podobné věci nedoporučujeme.

Pro ty, kdo potřebují vstoupit sami, bez pomoci učitele, tedy bez mluvení, konverzace či komunikace, jsme připravili zdejší kurz Angličtina pro začátečníky.

O zdejším kurzu pro samouky jsem taky přemýšlel, právě ta komunikace mi tam chyběla, u Nepustila je obrovské množství nahrávek, takže lze angličtinu naposlouchat v hluchých místech.
Koncepce knihy: kniha „ignoruje“ slovní zásobu, resp.se snaží vyjít s minimem slovíček (přesto jich je v konci hodně) a tvrdí, že slovní zásoba začne růst jakmile začnete anglicky číst. Člověk který zná gramatiku a čte se následně celkem rychle v zahraničí (kurzu apod.) rozmluví.
V úvodu knihy se uvádí, že za zhruba 30 (pokud si to pamatuji dobře) hodin výuky jste schopen číst knihy v originále. Číst a neznat každé druhé slovo není pro mne, takže jsem to nezkouše, nicméně „bez problémů“ jsem naskočil do kurzu NEF intermediate. Ty uvozovky tam mám proto, že jsem měl štěstí a jeli jsme „přesně“ podle knihy, takže jsem vždy dopředu četl texty a doháněl slovíčka. Z gramatiky jsem, jak tak vzpomínám, neuměl jen „used to“. MP3 s drilovými cvičeními jsem skoro nikdy neposlouchal celé, nakonec jsem si z nich vystříhal typické příklady, do jedné složky dal víc gramatických jevů těchto „výstřižků“ a dal náhodné přehrávání. Tohle mi, myslím, dalo nejvíc.
Těch 30 hodin berte jako 2 x týdně 2 hodiny a návazné samostudium, takže zhruba 4 měsíce.

O zdejším kurzu pro samouky jsem taky přemýšlel, právě ta komunikace mi tam chyběla, u Nepustila je obrovské množství nahrávek, takže lze angličtinu naposlouchat v hluchých místech.
Koncepce knihy: kniha „ignoruje“ slovní zásobu, resp.se snaží vyjít s minimem slovíček (přesto jich je v konci hodně) a tvrdí, že slovní zásoba začne růst jakmile začnete anglicky číst. Člověk který zná gramatiku a čte se následně celkem rychle v zahraničí (kurzu apod.) rozmluví.
V úvodu knihy se uvádí, že za zhruba 30 (pokud si to pamatuji dobře) hodin výuky jste schopen číst knihy v originále. Číst a neznat každé druhé slovo není pro mne, takže jsem to nezkouše, nicméně „bez problémů“ jsem naskočil do kurzu NEF intermediate. Ty uvozovky tam mám proto, že jsem měl štěstí a jeli jsme „přesně“ podle knihy, takže jsem vždy dopředu četl texty a doháněl slovíčka. Z gramatiky jsem, jak tak vzpomínám, neuměl jen „used to“. MP3 s drilovými cvičeními jsem skoro nikdy neposlouchal celé, nakonec jsem si z nich vystříhal typické příklady, do jedné složky dal víc gramatických jevů těchto „výstřižků“ a dal náhodné přehrávání. Tohle mi, myslím, dalo nejvíc.
Těch 30 hodin berte jako 2 x týdně 2 hodiny a návazné samostudium, takže zhruba 4 měsíce.

Ad 1 každý má svoji cestu. Ad 2 už se moc těším, až na svoji cestě angličtinou dojdete k názoru: jak já mohl na té gramatice tak bazírovat! ;-) K.

Ad 1 každý má svoji cestu. Ad 2 už se moc těším, až na svoji cestě angličtinou dojdete k názoru: jak já mohl na té gramatice tak bazírovat! ;-) K.

Musím naprosto souhlasit s kidney. Už jsem na to taky přišla (ad 2) 8-) Ale dooost mi to trvalo!

Tady došlo k absolutnímu nepochopení mého příspěvku, asi jsem se špatně vyjádřil, takže to zkusím znovu.
Řešíme zde případ, když člověk potřebuje dohnat studenty co již 3 roky angličtinu studovali. Pokud dožene gramatiku (a přitom se naučí základní slovíčka) a pokud bude dopředu znát témata a připraví si slovní zásobu, pak je schopen s nimi držet krok a tím se zlepšovat (hovořím o osobní zkušenosti viz můj původní příspěvek).
Nepustil oproti „standardním“ učebnicím dává důraz na naučení se základní gramatiky s cílem co nejdříve začít číst anglické texty a začít používat jednoduchou angličtinu. Proto jej i přes ostatní nedostatky v tomto konkrétním případě doporučuji.

Tady došlo k absolutnímu nepochopení mého příspěvku, asi jsem se špatně vyjádřil, takže to zkusím znovu.
Řešíme zde případ, když člověk potřebuje dohnat studenty co již 3 roky angličtinu studovali. Pokud dožene gramatiku (a přitom se naučí základní slovíčka) a pokud bude dopředu znát témata a připraví si slovní zásobu, pak je schopen s nimi držet krok a tím se zlepšovat (hovořím o osobní zkušenosti viz můj původní příspěvek).
Nepustil oproti „standardním“ učebnicím dává důraz na naučení se základní gramatiky s cílem co nejdříve začít číst anglické texty a začít používat jednoduchou angličtinu. Proto jej i přes ostatní nedostatky v tomto konkrétním případě doporučuji.

Já to nemyslela špatně, opravdu! Pozdravy a hodně zdaru, K.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.