Přací věta were vs would be

Zdravím studenty a lektory angličtiny

měl bych jeden dotaz na přací věty.

Ve cvičení máte napsáno toto:

3. My mom doesn't want to let me have my nose pierced. I wish she ................ more tolerant. Správná odpověď: were Otázka: Proč nemůže být would be?

• would se používá pouze v přacích větách, kde si přejeme změnu. A to je tento případ nebo ne?

Předem moc díky za jakoukoliv radu a všem přeji hezký zbytek dne. :)

Would by bylo kdybys někomu něco vyčítal, tady je to víc popsané → http://www.helpforenglish.cz/…wish-clauses :)

Díky za odpověď.

Nicméně v té větě jak jsem jí napsal mámě vyčítám, že si kvůli ní nemůžu nechat propíchnout nos nebo ne?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od lich vložený před 12 lety

Díky za odpověď.

Nicméně v té větě jak jsem jí napsal mámě vyčítám, že si kvůli ní nemůžu nechat propíchnout nos nebo ne?

Jste říkal, že je to tak napsané ve cvičení, ne že jste tu větu napsal vy. Ta věta jak je napsaná nijak nevypovídá o tom, že bych po někom něco žádal, někomu něco vyčítal. Jsou to prostě konstatování, nenechá mě propíchnout si nos, škoda, že není tolerantnější, kéž by byla tolerantnější.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 12 lety

Jste říkal, že je to tak napsané ve cvičení, ne že jste tu větu napsal vy. Ta věta jak je napsaná nijak nevypovídá o tom, že bych po někom něco žádal, někomu něco vyčítal. Jsou to prostě konstatování, nenechá mě propíchnout si nos, škoda, že není tolerantnější, kéž by byla tolerantnější.

Jo, myslel jsem to tak, že je to napsané v tom cvičení né že jsem to napsal já. … jakože tady jsem to napsal, ale jinak jsem to vzal z toho cvičení :)

Každopádně mockrát děkuji Marku za vysvětlení. Už je mi to jasné, že když prostě běduji nad osudem, ale nemluvím přímo k někomu, aby se změnil tak použiji přací větu bez would.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.