Je tu nějaký fanda do Tolkiena a Pána prstenů, že četl jiné knížky
na tuto tématiku? Mám přečtěno The Hobbit a LOTR 1–3. Teď jsem koukala,
že existuje i The History of Middle-Earth a The Silmarillin. Nějak se v tom
nevyznám
Četl někdo
něco z toho?
Je tu nějaký fanda do Tolkiena a Pána prstenů, že četl jiné knížky
na tuto tématiku? Mám přečtěno The Hobbit a LOTR 1–3. Teď jsem koukala,
že existuje i The History of Middle-Earth a The Silmarillin. Nějak se v tom
nevyznám
Četl někdo
něco z toho?
Rozhodně Silmarillion. Dokonalá kniha. Četl jsem ji už dvakrát.
A to spadá do té historie anebo to patří samostatně? Když se kouknu na wikipedii na The History of Middle-Earth tak tam je taky nějaký Silmarillion.
Ha, konečně někdo, komu mohu pomoci v této oblasti. ![]()
Silmarillion je samostatná kniha – román – v podstatě historie
vzniku světa, Bohů, Elfů, Lidí a ostatní ras, vypráví o tom, co se stalo
před Pánem prstenů. Je to jedna z mých nejoblíbenějších knížek,
která mě dost “poznamenala” – v dobrém
, je tam hodně silných
příběhů. Takže doporučuji. Také jsem ji četla vícekrát, v češtině
i angličtině.
History of Middle-Earth je soubor dvanácti knih, které vydal pan Christopher Tolkien, syn pana profesora Tolkiena, a je to shrnutí zápisků JRRT uspořádaný podle témat, v podstatě se jedná o takového průvodce tím, jak vznikaly Tolkienovy knihy: pan profesor měl tuny zápisků a svůj příběh neustále přetvářel a upravoval, proto existuje více verzí – tím se také zabývá ten soubor HoME: co, kdy, kde, a jak změnil; vysvětluje spoustu drobností, které se neobjevují v těch “hlavních” knihách apod. plus mraky přídavných informací k příběhu, vydávání, editacím, myšlenkám… Ale to je fakt už pro skalní fandy, nebo pro lidi, kteří se zajímají o Tolkienovy uměl(eck)é jazyky (třeba jako jsem já). Je to místy hodně odborné (co se týče fonetiky, etymologie slov, a to nejen anglických, ale i finských, velšských). Někdy i samotný jazyk je těžký. Jestli chceš, můžu ti některé stránky naskenovat a poslat, abys měla představu.
Pak ještě vyšlo (k normálnímu čtení) Bilbo's Last Song, The Children of Húrin a The Unfinished Tales. To jsou normální příběhy, podobně jako Silmarillion, mají spojitost se světem Pána prstenů/Středozemě.
Za přečtení jistě stojí i další jeho knížky, které nejsou
“středozemské”, stačí se podívat třeba na Amazon a zadat si
JRRTolkien. ![]()
Děkuji Lucce za dokonalé objasnění této problematiky. Na englishbooks.cz
v košíku už mám The Silmarillion, The Children of Húrin a The Unfinnished
Tales. Koukám, že plán, učit se v předstihu na zkoušky ve škole, zase
zůstane nerealizovaným ![]()
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.