Has she liked the book?

Has she liked the book?

Je tato věta špatně? Asi ano. Aby tam bylo: Did she like the book?

Proč? Asi proto, že to zalíbení je věc v minulosti – buď bylo nebo nebylo.

Nějaké další vysvětlení?

Bez kontextu se nedá určit, co je dobře nebo špatně, obě věty mají smysl.
Has she liked…? – Líbila se jí a pořád se jí líbí.
Did she like…? – Líbila se jí v nějakou chvíli / když jí tu knihu někdo ukázal / jestli se jí vůbec líbila…

Možností je prostě mnoho.

Zalezi na kontextu. Nekdo ma rozectenou knihu a ja se ho zeptam. Have you liked the book? Myslim tim, jestli se mu libilo to, co z te knihy doposud precetl.

Alespon dle meho lze tady present perfect pouzit.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 12 lety

Bez kontextu se nedá určit, co je dobře nebo špatně, obě věty mají smysl.
Has she liked…? – Líbila se jí a pořád se jí líbí.
Did she like…? – Líbila se jí v nějakou chvíli / když jí tu knihu někdo ukázal / jestli se jí vůbec líbila…

Možností je prostě mnoho.

Takhle ten předpřítomný čas asi použít nejde, ne? Taky přece neříkám např.:“Have you liked pizza?” ve významu, že jí někdo měl rád a pořád má. To má spíš význam, jestli ji vůbec někdy měl rád, u tý knížky je to stejný.

Já jsem teda nikdy neslyšel nikoho říct “Have you liked it?”, jedině jak píšu výše “Have you ever liked it?” ve významu “Měl si to někdy rád?”.

Takhle to přijde správně mně.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cortes vložený před 12 lety

Takhle ten předpřítomný čas asi použít nejde, ne? Taky přece neříkám např.:“Have you liked pizza?” ve významu, že jí někdo měl rád a pořád má. To má spíš význam, jestli ji vůbec někdy měl rád, u tý knížky je to stejný.

Já jsem teda nikdy neslyšel nikoho říct “Have you liked it?”, jedině jak píšu výše “Have you ever liked it?” ve významu “Měl si to někdy rád?”.

Takhle to přijde správně mně.

No jasně, vždyť píšu, kontext, kontext, kontext. Tam patří i přidání slov jako EVER, ALWAYS apod. 

Jasně, kontext! Ptal jsem se proto, že jsem to viděl v nějaké učebnici pro děti. Měly vybrat, zdali je správně – bez kontextu – Has she liked the book? nebo Did she like the book? Díky za ohlasy!

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.