Haven't jako vyznamove sloveso

Ahoj. Prave jsem v jednom serialu slysel “haven't” pouzito jako vyznamove sloveso. Vim, ze to neni bezne, ale je to gramaticky chybne? Myslim, ze jsem kdysi nekde cetl, ze je to zastarala anglictina a ze se to takhle kdysi davno pouzivalo… Je to pravda? Pokud se nejaky rodily mluvci rozhodne rict “haven't” misto “don't have”, co ho k tomu vede? Predem dekuji za nazory. 

Co přesně v tom seriálu říkali? A co to bylo za seriál?

Podporuji otázku na tohle nikdy neuzavřené téma, teďka jsem v knize Oxfordu přišel k větě I haven't the faintest idea, tak nevím.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Jakub Ryba vložený před 12 lety

Podporuji otázku na tohle nikdy neuzavřené téma, teďka jsem v knize Oxfordu přišel k větě I haven't the faintest idea, tak nevím.

Ale to jsou víceméně ustálená spojení, kde se to používá. S idea je to běžné. S autem nebo bratrem je to už v dnešní angličtině mimo. Proto se ptám, kde to dotyčný viděl a v jaké větě.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 12 lety

Co přesně v tom seriálu říkali? A co to bylo za seriál?

IT Crowd 01×04

03:35
I haven't the heart to move them.

Je-li libo kontext: http://i.imgur.com/fLsQ25n.jpg

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Boffin vložený před 12 lety

IT Crowd 01×04

03:35
I haven't the heart to move them.

Je-li libo kontext: http://i.imgur.com/fLsQ25n.jpg

Ano, v britské angličtině takové spojení je OK. Ale jak říkám, jde o toto konkrétní spojení v tomto abstraktním významu. Kdyby např. našli někde mrtvolu, která by neměla srdce, nikdo by neřekl (ani v britské ani v jiné angličtině…) HE/SHE HASN'T A HEART.

Teda řekl, možná v dobách Shakespeara.

Dekuju milionkrat za objasneni. Je vsak prijatelne pouzit “haven't” misto “don't have” i u jinych abstraktnich nehmatatelnych veci, nebo se jedna jen o nekolik konkretnich ustalenych frazi, kde se to takto da rict?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Boffin vložený před 12 lety

Dekuju milionkrat za objasneni. Je vsak prijatelne pouzit “haven't” misto “don't have” i u jinych abstraktnich nehmatatelnych veci, nebo se jedna jen o nekolik konkretnich ustalenych frazi, kde se to takto da rict?

Moc jich není. Pokud si nejste jistý, prostě používejte klasické DON'T HAVE a DO YOU HAVE. Tím neuděláte nikdy chybu.

Jeste jednou dekuju.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.