that/which

Ahoj všichni,
v English Grammar In Use 3rd edition mě zarazila jedna věta ve vztažných větách (Unit 95).

Colin told me about his new job, which (not that) he's enjoying very much.

V Advanced Grammar In Use 2nd edition se o relativních zájmenech píše (Unit 53): When we add information about things, we can use which as subject or object. That is sometimes used instead of which, but some people think this is incorrect. – Myslel tím tedy Hewings Murphyho? Uvádí ještě příkladovou větu:

The Master's course, which I took in 1990, is no longer taught. (orthat I took…)

Unit 95 nového Hewingse je o vazbě there is, tam jsem Váš příklad nenašel.

Myslím, že jde o to, zda jde o defining nebo non-defining clause. Váš příklad zní jako non-defining (extra information clause) a proto je oddělen čárkou a nemůže zde být použito that. V kolokviálním použití se tam však that vyskytuje a z toho asi plyne ta poznámka.

Tak jsem si to přečetl několikrát, abych pochopil, v čem je problém. Jestli tedy rozumím dobře, HEWINGS říká, že v non-defining relative clauses se někdy používá THAT. Je to tak?

Abych řekl pravdu, ještě jsem o tom nikdy neslyšel ani to neviděl. Nicméně všechny ostatní učebnice tvrdí, že je to špatně. Asi bych se toho tak držel.

Mirek-1: Unit 95 byla v Murphyho English Grammar In Use 3rd edition.

Ano, podle toho, co Hewings píše, to na mě taky tak působí – takže jednoznačně radši (pro jistotu) which.

Díky.

No, když si to teď čtu, tak tomu taky moc nerozumím… proč jsem tam jen dávala ten příklad z Murphyho (věta s Colinem)? Šlo jen o toto:

V Advanced Grammar In Use 2nd edition se o relativních zájmenech píše (Unit 53): When we add information about things, we can use which as subject or object. That is sometimes used instead of which, but some people think this is incorrect. – Uvádí ještě příkladovou větu:

The Master's course, which I took in 1990, is no longer taught. (or …that I took…)

Ale už je to jasné.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.