Zápory neither a none)

Ahoj, přečetl jsem si článek “Zápory neither, none, no one a další” a měl bych následující dva dotazy:

Můžu poprosit o potvrzení správnosti těchto dvou vět?

She says she has a lot of friends, but none of them help/helps her when she needs. (Zde je možný jak tvar “help”, tak formálnější “helps”.)

She says she has a lot of friends, but none help/helps her when she needs. (Bude zde “helps”, nebo “help” nebo může být obojí? Přikláním se k možnosti “help”, neboť “none” zde vlastně zastupuje “no friends”.)

A pak bych se chtěl zeptat na příkladovou větu z příslušného článku:

I wanted two books but I got none. – proč je tady “none” a ne “neither”? Vždyť se tam přeci píše, že pokud se něco týká jen počtu dvou věcí či lidí, používá se “neither”.

Jaký by byl tedy rozdíl mezi:

I wanted two books but I got none. × I wanted two books but I got neither.

Díky za případnou odpověď.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Radim45 vložený před 12 lety

Ahoj, přečetl jsem si článek “Zápory neither, none, no one a další” a měl bych následující dva dotazy:

Můžu poprosit o potvrzení správnosti těchto dvou vět?

She says she has a lot of friends, but none of them help/helps her when she needs. (Zde je možný jak tvar “help”, tak formálnější “helps”.)

She says she has a lot of friends, but none help/helps her when she needs. (Bude zde “helps”, nebo “help” nebo může být obojí? Přikláním se k možnosti “help”, neboť “none” zde vlastně zastupuje “no friends”.)

A pak bych se chtěl zeptat na příkladovou větu z příslušného článku:

I wanted two books but I got none. – proč je tady “none” a ne “neither”? Vždyť se tam přeci píše, že pokud se něco týká jen počtu dvou věcí či lidí, používá se “neither”.

Jaký by byl tedy rozdíl mezi:

I wanted two books but I got none. × I wanted two books but I got neither.

Díky za případnou odpověď.

nedostal jsem žádnou knihu, ne říkám že jsem chtěl Pána prstenů a Hobbita, ale nedostal jsem ani jedno ani druhé. Chtěl jsem prostě dvě knihy ale nedostal jsem žádnou knihu.

Takže:
Chtěl jsem Pána Prstenů a Hobbita, ale nedostal jsem ani jednu – I got neither.
Chtěl jsem dvě, ale nedostal jsem žádnou – I got none.

I wanted the Lord of the Rings and the Hobbit but I got NEITHER.

Ale pokud bych měl větu o třech členech:

I wanted the Lord of the Rings, the Hobbit and Gulliver's Travels but I got NONE. (neither by zde nemohlo být použito, že?)

Neither se používá pouze pro výběr ze dvou. Pokud je to ze tří, už by bylo NONE, případně NONE OF THEM/THOSE.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.