Already, yet

Děcka se poprvé seznamují se slov. already, yet, just v Present perfect, tedy základní význam a postavení ve větě. Jenže pak mají v učebnici na jedné stránce dvě věty: Have you finished this exercise yet:a Has he already finished his homework? Jak jim vysvětlit to “already” v otázce? Díky 

Údiv, překvapení

http://forum.wordreference.com/showthread.php?…

Akorát mě to nutí otočit podmět s přísudkem :
You have already finished… – Ty už jsi dokončil xxx? (Tak rychle??)
místo Have you already finished…

jo, ten “údiv” mě taky napadl, ale ta věta je fakt z účebnice English Zone 4 (Oxford) a zní Has he already finished his homework? tedy něco jako "On už skončil domácí úkol???? (dívím se) 

Have you already finished.....? je OK a opravdu tím already vyjadřujete údiv.

Tak jo, díky všem.

U nás máme článek o ALREADY také. Není potřeba odkazovat uživatele jinam. 

http://www.helpforenglish.cz/…dy-yet-still

What, you've already heard it?
What, have you already heard it?

Oboje je tedy možné?
U druhé věty jsem naschvál otočil slovosled.

Proč otáčet úmyslně slovosled, když víš, že ta věta vyjadřuje překvapení a tak nemá standardní otázkový slovosled?
What, you've already heard it? – údiv
Have you heard it yet? – klasická otázka

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Scorpio vložený před 12 lety

Proč otáčet úmyslně slovosled, když víš, že ta věta vyjadřuje překvapení a tak nemá standardní otázkový slovosled?
What, you've already heard it? – údiv
Have you heard it yet? – klasická otázka

Podívej nahoru, zmínil jsem to, akorát mi nejde hlavou, proč je v učebnici použit otázkový slovosled.

Jo, už vím co myslíš. Ta věta od IM je taky dobře, i když má otázkový slovosled. Zmátlo mě trochu, že tam není to What, ale to tam být samozřejmě nemusí. Takže i ta tvá druhá věta je dle mého OK. Beru zpět co jsem napsal o otáčení slovosledu. 

Může být obojí.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.