have something done

jak mám poznat jaký čas mám použít?

Když si něco dáváte udělat pravidelně, často – přítomný prostý, když se to právě teď dělá, právě teď si třeba necháte stříhat vlasy, průběhový, dáte si něco udělat v budoucnu – budoucí, nechala jste to udělat v minulost – minulý.

Žádná pravidla jiná než u jiných struktur tu nejsou.

Jen si musíte pamatiovat, že ty časy určujete u slovesa HAVE – I have, I had, I'll have, I'm having… a na konci bude sloveso vždy v min. příčestí (done, built, cut…)

mám větu The hairdresser has dyed my hair a mám to přeformovat na have sth done → I had my hair dyed.? to jsem použila minulý čas je to správně? nebo mám použít předpřítomný čas? a jak by to vůbec bylo v předpřítomném ča­se?

Ano předpřítomný. I have had my hair dyed.

Jak říkám, žádná speciální pravidla. Máte předpřítomný, použijete prostě předpřítomný čas slovesa HAVE – I HAVE HAD. Všechny časy a slovesné tvary jako infinitiv, gerundium, participium pod. se takto vyjádří. Prostě tu pracujete s HAVE, za kterým je ještě STH DONE.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.