I Vs. Me v podmětném významu

Dobrý večer,
je prosím nějaké gramatické vysvětlení v použití I a ME jako podmětu? Proč je např. “Me and my uncle Honza” a nikoli “I and my uncle Honza”? Jde mi o to, jak bych to měl vysvětlit začátečníkům, protože jednoho budu od září učit. Zda jde zkrátka o kolokace, nebo je na to nějaké pravidlo. Já občas podobné věci beru instinktem, ale nedokážu je vysvětlit.

PS: Článek “You and me X You and I” jsem četl. :-)

Já bych to vysvětlil tak, že z důvodu slušnosti se ono I dává až na druhé místo. Takže ve “spisovné” angličtině I nebude na prvním místě. My uncle and I went…

Tady jde o dvě věci (a obě jsou vysvětlené v tom článku, četl jste ho opravdu pozorně?):

1. “You/he and I/me” je ustálené pořadí, i v hovorové formě – pro rodilého mluvčího to obráceně zní nepřirozeně (Are you a queen? – to byla reakce mého učitele, když jsem dala sebe na první místo)
  2. " You and I" je formálnější (a vhodnější hlavně v psané formě) než “you and me”

Pro začátečníka je takové vysvětlení podle mě víc než dostačující, slovem kolokace bych ho neděsila :-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 11 lety

Viz náš článek zde:

http://www.helpforenglish.cz/…or-you-and-i

Aha, teď vidím, že jste článek četl. No ale domnívám se, že je to tam napsané.

Děkuji moc všem.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od maris vložený před 11 lety

Tady jde o dvě věci (a obě jsou vysvětlené v tom článku, četl jste ho opravdu pozorně?):

1. “You/he and I/me” je ustálené pořadí, i v hovorové formě – pro rodilého mluvčího to obráceně zní nepřirozeně (Are you a queen? – to byla reakce mého učitele, když jsem dala sebe na první místo)
  2. " You and I" je formálnější (a vhodnější hlavně v psané formě) než “you and me”

Pro začátečníka je takové vysvětlení podle mě víc než dostačující, slovem kolokace bych ho neděsila :-)

Jen poznámka, právě Queen je příkladem skromnosti v použití I na druhém místě. Své projevy často zahajuje frází “My husband and I … ”

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.