Such approach X Such an approach

Zajímalo by mne, zda a kdy se vynechává člen:

Such an approach is of particular importance in view of theincreasing use of microelectronics,

..and shipping facilities rely on such approach. //lze přidat an?

člen se ‘nevynechává’. Podstatné jméno je buď počitatelné, potom mus být SUCH A/AN a nebo nepočitatelné, potom je jen SUCH.

APPROACH se dá použít tak i tak, významově se to může mírně lišit. Viz slovník např. http://dictionary.cambridge.org/…ish/approach

Jeden z významů má zde uvedeno C / U. Tedy může být počitatelné a nebo i nepočitatelné. Ostatní významy mají jen C.

Díky, to jsem právě přemýšlel, ale podle výkladového slovníku je nepočitatelný jen význam ve smyslu “přiblížení” (fyzické), což nesedí do kontextu vět, které jsem našel. Zde jsem našel “such approach” mnohokrát, ale možná je to prostě chyba:

https://books.google.cz/books?…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Klotyl vložený před 11 lety

Díky, to jsem právě přemýšlel, ale podle výkladového slovníku je nepočitatelný jen význam ve smyslu “přiblížení” (fyzické), což nesedí do kontextu vět, které jsem našel. Zde jsem našel “such approach” mnohokrát, ale možná je to prostě chyba:

https://books.google.cz/books?…

Ono i počitatelná podstatná jména někdy můžeme použít v nepočitatelném smyslu, i když slovník to výslovně neuvádí. Takže se nemusí určitě jednat o chybu. Tak jako tak, nejde o vynechání členu ale spíše o jiné pojetí toho podstatného jména.

Marek Vít: Jeden z významů má zde uvedeno C / U. Tedy může být počitatelné a nebo i nepočitatelné. Ostatní významy mají jen C.

Takže, pokud má určitý význam uvedeno C / U zároveň, je možné si vybrat, zda člen napíšeme či nikoli?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od dishonored vložený před 11 lety

Marek Vít: Jeden z významů má zde uvedeno C / U. Tedy může být počitatelné a nebo i nepočitatelné. Ostatní významy mají jen C.

Takže, pokud má určitý význam uvedeno C / U zároveň, je možné si vybrat, zda člen napíšeme či nikoli?

Není to tak jednoduché. Vybrat si většinou nemůžeme až tak libovolně. Např. u slova BET najdeme právě ono C/U a tam je to zcela specifické, kdy je to C a kdy je to U. Nejlepší je vždy si prostudovat příkladové věty a potom se řídit tou, která se podobá tomu, co chceme říct. Bohužel na to není jednoznačné pravidlo.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 11 lety

Ono i počitatelná podstatná jména někdy můžeme použít v nepočitatelném smyslu, i když slovník to výslovně neuvádí. Takže se nemusí určitě jednat o chybu. Tak jako tak, nejde o vynechání členu ale spíše o jiné pojetí toho podstatného jména.

Tak to nerad slyším :) Teď už si nebudu jistý vůbec u některých slov. Dívam se do Cambridge dictionary a zrovna u “bet” tam neuvádí nic než countable.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Klotyl vložený před 11 lety

Tak to nerad slyším :) Teď už si nebudu jistý vůbec u některých slov. Dívam se do Cambridge dictionary a zrovna u “bet” tam neuvádí nic než countable.

Ale tohle je už taková vyšší záležitost. Jako student se držte toho, co říká slovník. Doporučuji vždy.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.