Krásný den, ahoj.
Jak prosím nejlépe vyjádřit větu:
“Tráva se již začíná zelenat.”
Šlo by například takto:
- The grass is already starting to be green.
- The grass is growing green.
Děkuji Vám za pomoc.
Krásný den, ahoj.
Jak prosím nejlépe vyjádřit větu:
“Tráva se již začíná zelenat.”
Šlo by například takto:
Děkuji Vám za pomoc.
Použil bych: The grass is beginning to turn green.
Děkuji Vám Marku. Kdybych použil věty z mé hlavy, porozuměla by mi protistrana, nebo nejsou významově ani gramaticky správně?
Rozuměli by, řekl bych. V první větě je jen nešikovné ono START TO BE… místo toho se právě používají slovesa vyjadřující změnu stavu, jako např. BECOME, TURN, GROW, GO apod.
V té druhé větě by to vypadalo, že říkáte něco jako že tráva roste zelená… i když GROW se takto skutečně pro změnu stavu používá. Ve spojení s trávou by ale jako první byl spíš ten význam ‘růst’.
Děkuji Vám za vysvětlení a za čas. Ještě bych se rád zeptal, zda v příkladu uvedeném níže by šlo použít starting pro vyjádření věty “To jídlo se začíná ohřívat”
Jsou obě věty použitelné?
START TO BE je jen prostě trochu nešikovné. Ale špatně to není.
Nahradím-li start slovíčkem begin, tak je to tedy přirozenější a lze to takto používat? “The meal is beginning to be warm.” ?
Ne, obecně je divné start to be i begin to be, protože pro změnu stavu existují jiná slovesa. Špatně to není, ale přirozenější je používání sloves BECOME, TURN, GO, GROW apod. Viz také článek:
V tom případě lze start/begin použít přirozeně pouze ve vazbě jako například is starting/beginning to + stavové sloveso (jak uvádíte). Šlo by tedy nahradit větu “The meal is starting to be warm?” větou “The meal is starting to get warm.” nebo pouze “The meal is getting warm.”? Je tvar “is starting to get warm” přijatelný?
is getting cold – ochlazuje se
is beginning to get cold – začíná se ochlazovat
is starting to be cold – začíná být chladný/á/é/o
Z vašich dotazů mi bylo hned od začátku zřejmé, že se ptáte právě na ten ZAČÁTEK změny stavu.
Už je mi to zcela jasné. Moc Vám děkuji za perfektní vysvětlení a přeji krásný víkend.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.