A knowledge of...

A knowledge of office equipment… He has a wide knowledge of … i přes to, že slovník jasně říká [U] tak mi ten člen ponekud dráždí. Co mi nedochází?

KNOWLEDGE je jedno z těch učebnicových výjimek, kde se při přidání nějakého přídavného jména nepočitatelné podstatné jméno chová jako počitatelné. (Má to být u podstatných jmen popisující nějaké kognitivní procesy apod., např. právě KNOWLEDGE, UNDERSTANDING a­pod.)

A WIDE KNOWLEDGE apod. je tedy naprosto v pořádku. Bez toho přídavného jména to už tak OK myslím není.

bez toho přídavného jména ale se členem to bylo v učebnici Language Leader Int. btw kde najdu všechny tyto ‘učebnicové’ výjimky?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Martin Hofman vložený před 10 lety

bez toho přídavného jména ale se členem to bylo v učebnici Language Leader Int. btw kde najdu všechny tyto ‘učebnicové’ výjimky?

Ucelený seznam jsem nikde neviděl, většinou jen jeden či dva příklady, jedním z nichž bývá ve všech učebnicích právě KNOWLEDGE.

Podle Carter/McCarthy se jedná o “mental states” (anger, bitterness, courage, determination, hatred, knowledge, patience, pride, resistance) a to pouze za předpokladu, je je takové podstatné jméno “modified” (tedy s přídavným jménem apod.) nebo má nějaký “complement”.

Ve Vašem případě – A knowledge of office equipment – je to podstatné jméno také modifikováno, nemá pre-modifier ale post-modifier, tedy je modifikováno ZA podstatným jménem.

A co DINNER – A BIG DINNER apod ..? To nevypadá na “mental states” . Tedy nějaká další výjimka?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od twilight vložený před 10 lety

A co DINNER – A BIG DINNER apod ..? To nevypadá na “mental states” . Tedy nějaká další výjimka?

To je jiný případ. DINNER je naopak podstatné jméno počitatelné, které lze použít i jako nepočitatelné ve vazbách např. have dinner, make dinner, before dinner, after dinner apod. Je ale naprosto v pořádku použít je v množném čísle (dinners apod.)

Tato slova mají ve slovníku jasně napsané, že jsou v některých případech počitatelná a v některých nepočitatelná.

Slova jako KNOWLEDGE ale jsou “jen” nepočitatelná a tečka. V některých případech se ale chovají jako počitatelná, ne že by se z nich dalo udělat množné číslo (knowledges apod. rozhodně ne), ale v jednotném čísle někdy mají člen, a to v případech, které jsem uvedl.

děkuji za objasnění, jen dotaz ještě, nemůže mi nikdo zakazat He has wide knowledge of… takže i bez členu to musí být dobře, že?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Martin Hofman vložený před 10 lety

děkuji za objasnění, jen dotaz ještě, nemůže mi nikdo zakazat He has wide knowledge of… takže i bez členu to musí být dobře, že?

Zakázat Vám to nemůže nikdo :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.