Reported speech

Dobrý den, dostali jsem takový úkol z pracovního sešitu, ale opravdu si nevím rady. Ne, že bych to neuměl, ale nevím, co mám dělat/ co po mě chtějí. OBRÁZEK ÚKOLU

Je to přímo v zadání.. Prostě převést to příslovečné určení času na variantu používanou v nepřímé řeči. Když řeknete “zítra”, pak v nepřímé řeči nemůže být zítra (pokud by to náhodou nebyl skutečně ten samý den a ještě to platilo). I česky: “udělám to zítra”. Když mě po týdnu budete citovat: “řekl, že to udělá zítra”, tak to není moc jasné, ne? Protože “zítra” v původní větě už dávno neplatí, proto se to posunuje. I česky byste řekl spíše “řekl, že to udělá následující den”.

• > ,,I will go there today".
  • > He said he would go there that day.

EDIT: Zde link na článek, dole jsou převody.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Klotyl vložený před 6 lety

Je to přímo v zadání.. Prostě převést to příslovečné určení času na variantu používanou v nepřímé řeči. Když řeknete “zítra”, pak v nepřímé řeči nemůže být zítra (pokud by to náhodou nebyl skutečně ten samý den a ještě to platilo). I česky: “udělám to zítra”. Když mě po týdnu budete citovat: “řekl, že to udělá zítra”, tak to není moc jasné, ne? Protože “zítra” v původní větě už dávno neplatí, proto se to posunuje. I česky byste řekl spíše “řekl, že to udělá následující den”.

• > ,,I will go there today".
  • > He said he would go there that day.

EDIT: Zde link na článek, dole jsou převody.

Dobře, děkuji, ale co po mě chtějí v té jedničce tam je Direct speech a Reported speech. Co se tam mám dělat? To samé v té trojce :D Děkuji předem.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman / James vložený před 6 lety

Dobře, děkuji, ale co po mě chtějí v té jedničce tam je Direct speech a Reported speech. Co se tam mám dělat? To samé v té trojce :D Děkuji předem.

Vždyť jsem to napsal úplně jasně, i s ukázkou. V té jedničce je to ten samý princip – když je v přímé řeči Present simple, jaký čas použijete v nepřímé řeči?

• Přímá: (já říkám) I work.
  • Nepřímá: (někdo mě cituje) He said he worked.
Odkaz na příspěvek Příspěvek od Klotyl vložený před 6 lety

Vždyť jsem to napsal úplně jasně, i s ukázkou. V té jedničce je to ten samý princip – když je v přímé řeči Present simple, jaký čas použijete v nepřímé řeči?

• Přímá: (já říkám) I work.
  • Nepřímá: (někdo mě cituje) He said he worked.

To chápu, ale co se tam doplňuje. Je tam na výběr past continuous, perfect atd. Ale jako jestli tam chtějí věty doplnit. A je jedno jaké. Prostě si je vymyslet… Takhle to myslím: present simple – chtějí po mě nepřímou řeč, tak např. použiju vaši větu: He said he worked… Takže si je můžu vymýšlet? Děkuji.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Roman / James vložený před 6 lety

To chápu, ale co se tam doplňuje. Je tam na výběr past continuous, perfect atd. Ale jako jestli tam chtějí věty doplnit. A je jedno jaké. Prostě si je vymyslet… Takhle to myslím: present simple – chtějí po mě nepřímou řeč, tak např. použiju vaši větu: He said he worked… Takže si je můžu vymýšlet? Děkuji.

Tak ještě jednou. Chtějí prostě doplnit, jaký čas se stane z present simple v nepřímé řeči. Doplníte tedy past simple. To je celé

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.