Help for English

going to, going to go to school

 

Zdravím, rád by som si overil, či tieto väzby pre budúcnosť chápem správne, hrozne ma zmiatol jeden článok, začal som to googliť a ešte som to zhoršil :)

I am going to school tomorow – je to naplánované, dohodnuté, že pôjdem zajtra do školy, napr. je to v rozvrhu, oznámil to riaditeľ, atd.

I am going to go to school – ja plánujem, chystám sa ísť do školy

Ano:)

Super :) Ďakujem.

Ešte ma zaujíma vec, že plno učiteľov, zjavne nesprávne, tvrdí, že väzba going to go, prípadne going to came neexistuje.

Čo teda používajú na vyjadrenie plánovanej budúcnosti s go? Môžem povedať napr. Pôjdem do francúzska – I am going to France a myslieť to tak, že to ja plánujem, ale nie je to nikde určené, dohodnuté?

Google translate mi to tak prekladá, ale neviem, či sa naň dá až tak spoľahnúť a tiež si to nejak neviem zaradiť do budúcich časov, ktoré mám naučené :)

Google translator slouží jen k tomu, aby jste si přeložili něco, čemu vůbec nerozumíte a zjistili tak zhruba, o co jde.....nelze používat jako nástroj k pochopení gramatiky..

Já angličtinu také učím. Nevím, jestli bych to, co píšete popsala jako “vazbu going to go/come” (pozor – NE came, to byl asi překlep…)

Moje verze je, že extistuje zkrátka vazba “going to”(která se česky dá celkem slušně přeložit jako “hodlám”:)) a nevidím důvod proč by tam nemohlo být významové sloveso go nebo významové sloveso come.

V reálné řeči rodilců uslyšíte převžně I'm gonna go nebo I'm gonna come.

Opravdu nevidím žádný problém s větami: I am going to go there. I am going to come. a podobné...... Nikdy jsem neslyšela, že by to mohl být problém, pokud se mnou někdo nesouhlasíte, tak se ozvěte:)

Viz také ‘Polovičatá’ pravidla (2): GOING TO.

Ostatní vyjádření budoucnosti najdete v článcích, které Vás snad nezmatou: ;-)
Budoucí čas
Vyjádření budoucnosti přítomnými časy

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.