Help for English

studium angličtiny

 

chtěla bych studovat angličtinu, nějakou chvíli pak učit,ale ne celý život :-)…pořád přemýšlím, jestli jít na fildu(anglická filologie) nebo na pajdák. Myslím, že z fildy člověk umí víc, ale hodně lidí mě od toho odrazuje..,nemáte někdo osobní zkušenosti s tímto studiem nebo aspoň dobrý zdroj informací? :-)

Záleží na tom, na čem Vám záleží. :)
Učit angličtinu lze klidně i bez formálního studia na vysoké škole (v některých případech je to bohužel snad dokonce lepší :( ).

Na VŠ bývá hodně teorie (v češtině!), kterou při praktické výuce ve většině případů v podstatě nikdy nepotřebujete (historie, literatura…) a málo “opravdové” angličtiny. Pokud Vás tato témata zajímají, studujte je. Jestli Vám jde ale jen o současný jazyk, k učení Vám bude stačit např. CPE, hodně číst, poslouchat, koukat na filmy a pak spoustu praxe – nebojte se na sobě dlouhodobě pracovat. :)

Franto, just out of curiosity, v jakých případech je podle tebe lepší učit angličtinu bez titulu z anglistiky a proč?
A opravdu se někde na anglistice studují literární, kulturní a lingvistická teorie v češtině? Pokud ano, tak mě to dost překvapuje. U nás na olomoucké anglistice, na kterou nedám dopustit, se v češtině vedly pouze překladatelsko-tlumočnické semináře, kde to ale samozřejmě plnilo svůj účel. Teorie překladu/tlumočení byly buď 100 % v AJ, případně třeba z 50 % v ČJ (tam to ale také mělo určité opodstatnění). Kultura, literatura a lingvistika byly čistě v AJ a vyučující byli mnohdy téměř nerozeznatelní od rodilých mluvčích. Zároveň byl u nás obrovský důraz na praktický jazyk. Jazyková cvičení každý semestr, povinné zkoušky B2, C1 a C2 (v podstatě FCE, CAE, CPE). Potom další cvičení na praktickou gramatiku plus samozřejmě spousta praktického jazyka v překladatelských a tlumočnických seminářích. Anglistiku na fildě v Olomouci určitě doporučuju. Jak ale píše Franta, záleží, jaké máte přesně ambice.

Franto, just out of curiosity, v jakých případech je podle tebe lepší učit angličtinu bez titulu z anglistiky a proč?

Píšu raději soukromou zprávu. :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.