Help for English

Jak si efektivně rozšiřovat slovní zásobu po C2?

 

Zdravím, přicházím z takovým malým problémem a to tím, že nevím jak se dál učit angličtinu. Udělal jsem si certifikát, nejdříve C1 a později i C2 (ne kvůli škole, ale práci). Jsem aktuálně lektor Angličtiny (pouze kurzů, žádná státní škola kde bych učil třídu plnou dětí). Spíš zkrátka učím malé skupinky a jednotlivce ze všech věkových skupin.

No zkrátka, dosáhl jsem tak nějak svýho cíle a „vrcholu“ v angličtině, ale zároveň vím že neznám každý slovíčko a každou frázi a chtěl bych se pořád zlepšovat.

A vím že je nemožný znát doslova každý slovíčko (nebo si to aspoň myslím), koneckonců neznám ani každý slovíčko v češtině a je pravda, že nemusím znát každej archaismus nebo celou slovní zásobu z každýho profesionálního oboru a nebo nějakých hodně specifických aktivit abych ovládal angličtinu.

Problém je, že si uvědomuju že často mi vypadávají a nebo vůbec neznám i dost častější slovíčka. Někdy si zkouším v angličtině vyjmenovat všechny předměty a objekty v místnosti a zarazím se nad sám sebou když něco nevím,i když je to třeba úplně obyčejný předmět. Pak mám takový pocit jestli si vůbec zasloužím C2 a jestli bych vůbec měl učit/doučovat angličtinu když neznám anglický překlad nějaký obyčejný věci.

A nejhorší je právě že jsem dost zakrněl pokud jde o učení angličtiny. Protože ať se podívám na jakékoliv téma v angličtině, tak už ho znám a nová slovíčka se hledají těžce, a zároveň mám dostatečně silnou slovní zásobu že až na vyjímky se málokdy dostanu do té situace že mi v konverzaci fakt chybí slovíčko a tak nemám pocit že bych se měl učit nová slovíčka i když vím že bych měl, zvlášť když mám takový mezery jako jsem psal nahoře. A často když už narazím na nějaký nový slovíčko a pokusím si rozšířit slovník tím že si najdu jeho definici a případně překlad tak na to slovíčko stejně zapomenu za pár dní protože ho nepoužívám většinou ani v češtině natož v angličtině.

Takže nevím jak se v angličtině posunout dál a ocenil bych jakoukoliv radu. A sorry za menší slohovku 😁

tl;dr zakrněl jsem a nevím jakým směrem se vydat abych se mohl dál učit angličtinu zejméne v oblasti slovní zásoby

Hm, dúfam, že mi odpustíte moju úprimnosť, ale chcieť poznať všetky slová je nereálny a prehnaný cieľ. Veď ako píšete, ani samotní angličania nevedia úplne všetky slová. A aj keby ste chceli byť dokonalý učiteľ, aj tak Vás ním nerobí znalosť všetkých slov. Tiež ako píšete, že Vám „odchádzajú“ bežnejšie slová, tak sa zamerajte na tieto. (Sorry za drsnejši tón).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od AdrianaXXX vložený před rokem

Hm, dúfam, že mi odpustíte moju úprimnosť, ale chcieť poznať všetky slová je nereálny a prehnaný cieľ. Veď ako píšete, ani samotní angličania nevedia úplne všetky slová. A aj keby ste chceli byť dokonalý učiteľ, aj tak Vás ním nerobí znalosť všetkých slov. Tiež ako píšete, že Vám „odchádzajú“ bežnejšie slová, tak sa zamerajte na tieto. (Sorry za drsnejši tón).

Tón je v pohodě, každopádně možná že jsem se v původním příspěvku špatně vyjádřil, protože jsem právě chtěl zmínit, že mým cílem není znát každé slovíčko z každého koutu angličtiny, protože vím že je to nereálný cíl, ale spíš že nevím jak se mám učit těm obyčejnějším slovíčkům které mi při cestě angličtinou utekly. A i když to nejsou nejběžnější slova tak to třeba pořád můžou být slova na které narazím při nějaké konverzaci a nemusí to být nutně něco obskurního.

Vím, že to není nějak jednoduchý, protože neexistuje žádnej seznam slov stylu „Seznam slovíček který tenhle člověk nezná“ 😁 Ale i tak bych rád hledal nějaký efektivnější způsob učení než se rozhlížení po místnosti a hledání předmětů které v angličtině neznám. A hlavně bych rád znal nějaký způsob jak si ty nová slovíčka zapamatovat, protože jak jsem psal v originálním příspěvku tak moje angličtina zkrátka nějak zakrněla v tom smyslu že už znám tak nějak víceméně všechno co bych mohl potřebovat a nechce se učit dál a tak když už poznám nějaké nové slovíčko které by se třeba i mohlo v budoucnosti hodit, tak ho stejně brzo zapomenu

Je dobré si uvědomit, že při mluvení používá člověk většinou mnohem jednodušší jazyk než při psaní. Ale přitom psaním si můžeme zlepšovat slovní zásobu, kterou pak využijeme při mluvení. 🙂

Můžete zkusit pravidelně psát (i delší útvary) na libovolná nebo zadaná témata, v rámci čehož k různým neznámým slovíčkům buď samovolně dospějete, nebo si je můžete klidně předem připravit (seznam deseti dvaceti nových slov, která byste rád použil).
Také můžete ve Vámi napsaném textu vyhledávat slova, která používáte víceméně automaticky a přemýšlet, zda k nim neexistují nějaká zajímavá synonyma.
Maličko se lze inspirovat i zde: BIG difference, BIG problem, BIG love.

Dále se můžete při čtení knih zaměřovat na slova, která byste sám nepoužil a přemýšlet, do jakého jiného kontextu by se hodila.


Výše jsem uvedl pár rad, které využijete, pokud se chcete nadále zlepšovat v angličtině. Já sám jsem zvolil jinou cestu – učení dalších jazyků. Mým cílem je C2 úroveň v minimálně pěti jazycích. Zajímavé je, že i při učení jiných jazyků si člověk stále mimoděk zlepšuje angličtinu. 😉

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.