Help for English

množ.číslo

 

Prosím pana Marka nebo pana Romana o jasné a stručné vysvětlení, kdy se může použít množ. číslo ve slovech:
fruit – fruits
vegetable – vegetables
fish – fishes
cheese – cheeses
atd.
prosím také o příkladové věty. Nebo nás někam naveďte, kde se to dočteme. Nemůžeme přesvědčit jednu p.uč.,která tvrdí, že to neexistuje a děti dostaly 5 z testu. :-( Díky moc :-D

U toho článku si určitě také přečtěte obsáhlou diskuzi pod ním :-)

Ale říct, že to neexistuje, je samozřejmě nesmysl. A hlavně VEGETABLE tam ani nepatří, protože to je (na rozdíl od češtiny) normální běžné počitatelné podst. jméno.

Díky. Jdu na to a vše vytisknout. Jinak jí nepřesvědčíme. Možná ani tím článkem ne. P. uč. má vždycky pravdu! :-(

nejsem si jistá, ale něco bylo i v knížce Practical English Usage: Michael Swan (měla jsem ji půjčenou z knihovny). Můžu půjčit, okopírovat a poslat jestli to pomůže.

Psal tam tuto větu:
Strictly speaking, we should talk about countable © and uncountable (U) uses of noun, not about C and U nouns. :o

Třeba i cukr může být počitatelný – one of the class of chemical called sugars.

jistě, ve Swanovi se najde všechno… (skoro). Každý učitel by to měl mít. Mělo by stačit případně napsat jen číslo stránky. :-) Ale bohužel nestačí… polopravdy, polopravidla, slovíčka VŽDYCKY a NIKDY… to jsme my, učitelé.

dívám se, že jste na to psal i recenzi a na Englishbooks se dá koupit :-) http://www.helpforenglish.cz/…h-usage.html

jo,jo, knížku mám je to tam, ale nechtělo si mi to překládat a dělat o tom český článek. A stejně . Mě by p.uč. stejně nevěřila. Ale nějak to dám dohromady. Je fakt, že pravidla ang. gram. v angličtině jsou často uvozena slovy „we usually use…“ a pak následuje spousta vyjímek. :-) Díky všem.

dívám se zrovna do slovníku http://www.helpforenglish.cz/…tionary.html a uprostřed je část Improve your writing skills, kapitola IW38, podkapitola O (Countable and uncountable nouns), bod 3 (Nouns that are countable and uncountable). Tam něco málo je (beer, cheese,…)

Určitě bude něco na toto téma i v jiných výkladových slovnících. Aby učitelka angličtiny nevěřila oficiálnímu výkladovému slovníku tak to by teda bylo brutální :-) Snad to nebude tak zlé a paní učitelka si na děti nezasedne – když jsou tak chytré a ví víc než ona :-D

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.