Help for English

Preklad vet a zapeklity urcity/neurcity clen

 

Zdravim vespolek,
narazil sem na dve vety a to
1) Vstupni zarizeni zvane mys je jednim z prulomu v pocitacove ergonomii, protoze osvobodila uzivatele od pouzivani klavesnice.
2) Jev zvany supraparamagne­tismus muze zpusobit, ze technologie pevnych disku s prestane rozvijet, jakmile disky dosahnou hustoty 150 gigabitu na ctverecni palec.

student anglistiky to prelozil takto:

1) The input device called a mouse is one of the most ground-breaking advances in computer ergonomics, because it frees user from using a keyboard.
2) A phenomenon called supraparamagnetism can cause hard disk technology to stop developing as soon as the density of hard disks reaches 150 Gb/in2.

Nechapu ty pocatecni cleny, uz sem se o tom bavil s mnoha lidma, ale nikdo to neumel vysvetlit.
V prvnim pripade sem si to vysvetloval tak, ze mluvime o zarizeni, ktere ale v zapeti specifikujeme ze je to mys, proto clen urcity. Pokud by to tak bylo, tak i v druhe vete by mel byt clen urcity, coz neni.
Pouzivani urcitych/neurcitych clenu chapu, ale v techle prikladech si nevim rady :(.
Nezna nekdo spravne reseni a vysvetleni? Diky za jakoukoliv odpoved.
T.G

Tak složité to není:

v prvním případě jde o myš, o něco, co je zcela konkrétní, co je každému známé. Proto určitý člen. A ano, je to také o tom, že je INPUT DEVICE hned v zápětí specifikovaný… Potom si to už nikdo nemůže s ničím splést.

V druhém případě jde o něco jiného. Tam jde o to, že celé to podstatné jméno je PHENOMENON CALLED SUPRAMAGNETISM, před kterým je člen neurčitý, protože se předpokládá, že posluchač o takových věcech nic neví… tedy řekne si, aha, nějaký fenomén, kterému se říká tak a tak.. jsem zvědavý, co se o tomto fenoménu dozvím, co je to vůbec za fenomén.

Oproti tomu v prvním případě si posluchač nic takového neřekne. Řekne si, jasně, myš, to znám, copak nového se tady o myši dozvím?

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.