Neurčitý člen před proper nouns

189. When the indefinite article precedes proper names, it alters them to class names. The qualities or attributes of the object are made prominent, and transferred to any one possessing them; as,—

The vulgar riot and debauchery, which scarcely disgraced an Alcibiades or a Cæsar, have been exchanged for the higher ideals of a Bayard or a Sydney.—Pearson

Stále to z té definice pořádně nechápu. Jak to lépe vysvětlit?

prostě… neurčitý člen z toho jména udělá jakéhosi zástupce, u kterého potom jsou důležité jeho rysy. Např. He will never be a Picasso. Tady nejde o Picassa, ale o malíře, který by kreslil jako on.

Ale samozřejmě případů, kdy se použije člen před vlastním jménem, je více.

Příklad, který je uveden ve Vaší knize říká, že jsou to vyšší ideály jakoby Bayarda či Sidneyho, tedy které jakoby byly pro ně typické, ale nemusí to být nutně JEJICH IDEÁLY.

Mockrát děkuji.

Co se týče členů před vlastními jmény, tak se mi to ve PEU najít nepodařilo. Díval jsem se špatně?

Trošku jsem se teďka do této problematiky začetl a připadá mi velice zajímavá, i praktická; často používané i v everyday English.
I díky tomu, že jsem se zatím nedostal k žádnému pořádnému shrnujícímu materiálu, tak si myslím, že by článek na toto téma přišel vhod. :-)
U geographical names už tu článek je, ale jak říkáte, těch případů je mnohem víc.
Jenom návrh.

Že by na to Swan zapomněl? Zdá se, že ano. Ale najdete to např. v Hewingsově Advanced Grammar in Use, jen tak namátkou.

Už jsem nad zpracováním jednou přemýšlel, nakonec ale zůstalo jen u testu. Ten tu je i s vysvětleními. Ale článek opět zařadím na TO DO list.

Náhodou odkaz na test by nebyl? Nedaří se mi ho najít.

h4e.cz/2006052302

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.